Nyheter

Tre nya journalistmord i Mexiko

 Yessenia Molliendo Falconi är en av de nu tre mördade journalisterna, här sörjs hon av sin familj i staden Minatitlan i delstaten Veracruz i södra Mexiko.

MEXIKO | Ytterligare tre journalister – Luis Enrique Ramírez, Yessenia Molliendo Falconi och Sheila Johana García Olivera – har mördats i Mexiko.

Reportrar utan gränser har tre år i rad utfäst Mexiko som världens farligaste land att bedriva journalistik i. Och trenden är uppåtgående, år 2021 såg sju journalistmord – medan 2022 års första fem månader sett elva journalist mista livet.

Mexiko lider stora problem med en fallerande rättsapparat alltmer i händerna på organiserad brottslighet, en ekonomiskt mäktig samhällsgrupp som understöds av illegal handel av människor, narkotika och vapen.

I huvudstaden Mexico City hölls nyligen en manifestation där 200 mexikanska journalister krävde att landets myndigheter sätter in större resurser för att komma till bukt med den dödliga trenden och hotet mot landets press- och yttrandefrihet.

– Det är en virvelvind. Brotten mot yttrandefriheten pågår varje dag. Vi borde inte tolerera det, sa Griselda Triana, en av talarna och fru till Javier Valdez, en journalist som mördades 2017, rapporterar Al Jazeera.

* * *
LÄS ÄVEN:
Nya journalistmord skakar Mexiko
Omvärlden låter Centralamerika falla
Haiti – ett tidlöst skott i Karibien

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev