På söndagen demonstrerade tusentals tunisier i huvudstaden Tunis i protest mot den auktoritära politiska utvecklingen i landet. Nyligen har president Kais Saied tagit kontroll över den tidigare oberoende valkommissionen. Och i torsdags aviserade han att han inte kommer att acceptera utländska valobservatörer för valet som planeras till senare i år.
TUNISIEN | ”Folket vill ha demokrati” skanderade demonstranter som gick ut på gatorna på söndagen och krävde att president Kais Saied åter för landet i en demokratisk riktning. Protester riktades också mot att presidenten i förra veckan ersatte den tidigare oberoende valkommissionen med en han själv har utsett, rapporterar Reuters.
Söndagens demonstration var den största på en månad. Protester har annars hållits regelbundet sedan president Kais Saied, med stöd av andra delar av befolkningen, stärkt sin makt på bekostnad av regering och parlament.
Kais Saied stängde Tunisiens parlament i juli förra året och sparkade samtidigt den tunisiska regeringen. Sedan dess har han i flera olika steg konsoliderat allt större makt till presidentposten och gav i höstas sig själv rätt att styra genom dekret. Till i sommar är en folkomröstning planerad kring landets grundlag från 2014, och i december kan val till parlamentet hållas, rapporterar Reuters.
”Villkora IMF-lån”
Utvecklingen i Tunisien är särskilt dyster då landet har varit det land som har lyckats bäst i att odla en demokratisk kultur efter den arabiska våren 2011. Val som har hållits sedan dess har ansetts rättvisa men nu har Kais Saied alltså nekat till att ta emot utländska valobservatörer:
– De har föreslagit att skicka observatörer. Varför? Vi är inte ett ockuperat land, sade han i torsdags rapporterar Reuters.
I en kommentar i publicerad på Brookings skriver Shadi Hamid och Sharan Grewal från Center for Middle East Policy att tiden för att påverka Tunisien och Kais Saied är nu – inom kort kommer den tunisiske president annars helt ha konsoliderat sin makt. Därför uppmanar de USA liksom europeiska länder att ställa krav på Kais Saied genom att utnyttja det faktum att landet är i stort behov av ett IMF-lån för att rädda landets krisande ekonomi.
IMF-lån villkoras vanligen med krav på ekonomiska reformer som att till exempel se över subventioner och den offentliga sektorn. USA och europeiska allierade bör agera för lägga till ett krav på att Kais Saied ”tar initiativ till en nationell dialog med alla stora politiska partier, finner konsensus till en vägkarta tillbaka till demokrati och implementerar den vägkartan” skriver Hamid och Grewal som menar att detta kan vara sista möjligheten att påverka den tunisiska presidenten. Annars riskerar man att ”döma tunisierna till en fullständig återgång till diktatur”.
* * *
LÄS ÄVEN
Tunisiens president utser temporärt juridiskt råd
Demonstranter möttes av vattenkanoner i Tunisien
Svårt läge för Tunisiens nya premiärminister