Nyheter

Allt fler politiska orostecken i Tunisien

Tunisiska demonstranter i Tunis på söndagen krävde en återgång till demokrati.

På söndagen demonstrerade tusentals tunisier i huvudstaden Tunis i protest mot den auktoritära politiska utvecklingen i landet. Nyligen har president Kais Saied tagit kontroll över den tidigare oberoende valkommissionen. Och i torsdags aviserade han att han inte kommer att acceptera utländska valobservatörer för valet som planeras till senare i år.

TUNISIEN | ”Folket vill ha demokrati” skanderade demonstranter som gick ut på gatorna på söndagen och krävde att president Kais Saied åter för landet i en demokratisk riktning. Protester riktades också mot att presidenten i förra veckan ersatte den tidigare oberoende valkommissionen med en han själv har utsett, rapporterar Reuters.

Söndagens demonstration var den största på en månad. Protester har annars hållits regelbundet sedan president Kais Saied, med stöd av andra delar av befolkningen, stärkt sin makt på bekostnad av regering och parlament.

Kais Saied stängde Tunisiens parlament i juli förra året och sparkade samtidigt den tunisiska regeringen. Sedan dess har han i flera olika steg konsoliderat allt större makt till presidentposten och gav i höstas sig själv rätt att styra genom dekret. Till i sommar är en folkomröstning planerad kring landets grundlag från 2014, och i december kan val till parlamentet hållas, rapporterar Reuters.

”Villkora IMF-lån”

Utvecklingen i Tunisien är särskilt dyster då landet har varit det land som har lyckats bäst i att odla en demokratisk kultur efter den arabiska våren 2011. Val som har hållits sedan dess har ansetts rättvisa men nu har Kais Saied alltså nekat till att ta emot utländska valobservatörer:
– De har föreslagit att skicka observatörer. Varför? Vi är inte ett ockuperat land, sade han i torsdags rapporterar Reuters.

I en kommentar i publicerad på Brookings skriver Shadi Hamid och Sharan Grewal från Center for Middle East Policy att tiden för att påverka Tunisien och Kais Saied är nu – inom kort kommer den tunisiske president annars helt ha konsoliderat sin makt. Därför uppmanar de USA liksom europeiska länder att ställa krav på Kais Saied genom att utnyttja det faktum att landet är i stort behov av ett IMF-lån för att rädda landets krisande ekonomi.

IMF-lån villkoras vanligen med krav på ekonomiska reformer som att till exempel se över subventioner och den offentliga sektorn. USA och europeiska allierade bör agera för lägga till ett krav på att Kais Saied ”tar initiativ till en nationell dialog med alla stora politiska partier, finner konsensus till en vägkarta tillbaka till demokrati och implementerar den vägkartan” skriver Hamid och Grewal som menar att detta kan vara sista möjligheten att påverka den tunisiska presidenten. Annars riskerar man att ”döma tunisierna till en fullständig återgång till diktatur”.

* * *
LÄS ÄVEN
Tunisiens president utser temporärt juridiskt råd
Demonstranter möttes av vattenkanoner i Tunisien
Svårt läge för Tunisiens nya premiärminister

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.