Prenumerera

Logga in

Nyheter

Åtta fast i översvämmad gruva i nära en månad

Folk jobbar vid en gruva i Ouagadougou i Burkina Faso.

Åtta arbetare saknas fortfarande sedan en gruva i Burkina Faso översvämmats i april. Räddningsarbetare kämpar nu mot klockan för att pumpa ut vatten från gruvan, rapporterar Al Jazeera.

De åtta arbetarna har varit fast under jord i nära en månad, sedan kraftiga regn den 16 april orsakade översvämningar vid zinkgruvan som drivs av det kanadensiska bolaget Trevali Mining i Perkoa i centrala Burkina Faso.

Vid översvämningarna stoppades produktionen och de flesta arbetarna tog sig ut, men de åtta som nu saknas befann sig vid tidpunkten 520 meter under markytan. Sex av dem är medborgare i Burkina Faso, de andra två i Tanzania och Zambia.

Kamp mot klockan

Det har hittills kommit få rapporter från området, men enligt ett uttalande från regeringen tidigare i veckan för räddningsarbetare en kamp mot klockan för att pumpa vatten från gruvan. Enligt talespersonen Lionel Bilgo har över 38 miljoner liter vatten pumpats ut.

Räddningsarbetarna har också tagit sig närmare ett av gruvans två tillflyktsrum där instängda arbetare ska kunna söka skydd. Det är dock okänt om de saknade lyckats ta sig dit.

Gruvbolaget arbetar nu för att utreda orsaken till olyckan. Även regeringen i Burkina Faso har inlett en rättslig undersökning och meddelade förra veckan att gruvchefer inte ska tillåtas lämna landet så länge utredningen pågår.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.