Nyheter

Amnesty: Svensk-iraniern hålls som gisslan

En demonstration för den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali i Stockholm.

Den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali hålls som gisslan av Iran. Landet försöker genom hot om avrättning få Belgien och Sverige att göra eftergifter i två fall som gäller före detta iranska tjänstemän, enligt Amnesty.

SVERIGE-IRAN | ”Insamlade bevis tyder starkt på att de iranska myndigheterna håller Djalali som gisslan och hotar att avrätta honom för att tvinga tredje part att byta ut honom mot tidigare iranska tjänstemän som har dömts eller står inför rätta utomlands”, skriver människorättsgruppen.

49-årige Ahmadreza Djalali, som disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012, greps av Irans underrättelsetjänst i april 2016, då han var i landet på inbjudan av ett iranskt universitet. Han dömdes till döden 2017, anklagad för spioneri för Israels räkning. Anklagelserna har avfärdats av Sverige men iranska medier har nyligen uppgett att han kan avrättas före den 21 maj.

Samband med svensk rättegång

Uppgifterna om en nära förestående avrättning kom i samband med att rättegången mot Hamid Noury avslutades i Stockholms tingsrätt. Noury misstänks för grovt brott mot folkrätten och flera mord i samband med massavrättningar i Iran 1988. I Belgien avtjänar en iransk diplomat, Assadolah Assadi, ett fängelsestraff för delaktighet i planering av ett terrordåd mot exiliranier i Paris 2018. Enligt Amnesty vill iranska myndigheter villkora Djalalis öde när de vill göra en överenskommelse för att byta honom med de två.

Bricka i grymt spel

I– ranska myndigheter använder Ahmadreza Djalalis liv som en bricka i ett grymt politiskt spel och trappar upp sina hot om att avrätta honom som vedergällning för att deras krav inte uppfylls, säger Diana Eltahawy vid Amnesty.

– Myndigheterna försöker förvränga rättvisans gång i Sverige och Belgien, och borde utredas för att ha tagit gisslan.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.