Nyheter

Egyptiske Alaa Abd El-Fattah i lång hungerstrejk

Författaren Ahdaf Soueif.

Den egyptiske bloggaren och aktivisten Alaa Abd El-Fattah har hungerstrejkat sedan i början av april i protest mot villkoren i fängelset där han hålls gripen. I förra veckan skrev 500 kvinnor under ett brev som uppmanade till att han förs över till sjukhus för vård då hans hälsa allvarligt har försämrats. Alaa Abd El-Fattah som var en nyckelperson under den arabiska våren har suttit fängslad sedan hösten 2019.

EGYPTEN | I måndags hade Alaa Abd El-Fattah hungerstrejkat i 45 dagar. Han inledde hungerstrejken i april i år i protest mot vad han anser är upprepade brott mot hans rättigheter och att han nekas tillgång till böcker, tidningar och en radio, samt att han inte har fått träna. Han har under lång tid mått mycket dåligt i fängelset och hans familj har oroat sig över hans hälsa långt innan han inledde hungerstrejken.

Ordförande för The National Council for Human Rights (NCHR), Moushira Khattab, träffade i april Alaa Abd El-Fattahs moster, författaren Ahdaf Soueif och ska då enligt familjen ha lovat att göra allt hon kan för att hjälpa familjen med de krav de har, rapporterar den egyptiska oberoende tidningen Mada Masr. The National Council for Human Rights är ett statligt styrt råd vars medlemmar utses av presidenten. Enligt Ahdaf Soueif finns viss optimism eftersom rådet nu har uttalat sig offentligt för första gången om Alaa Abd El Fattahs fall.

”Trött på dumheterna”

Alaa Abd El Fattah greps i september 2019 i samband med att en ny proteströrelse hade blossat upp, åtta år efter den arabiska våren. Liksom många andra namnkunniga veteraner från den arabiska våren hade han inte själv deltagit i protesterna men han greps ändå. Vid tillfället var han villkorligt frigiven från ett tidigare straff och var tvungen att tillbringa tolv timmar om dygnet inlåst på en polisstation. Efter gripandet 2019 hölls han häktad under drygt två år, och i slutet av 2021 dömdes han till fem års fängelse efter att ha åtalats för att ha spridit falska nyheter.

I mars förra året dömdes även hans syster, Sanaa Seif, till fängelse i ett och ett halvt år efter ett liknande åtal. Detta då hon hade uppmanat egyptiska myndigheter att sätta fångar på fri fot under covid-19-pandemin. Hon är nu släppt och har tidigare i år besökt USA för att lansera broderns bok You Have Not Yet Been Defeated. Boken som släpptes i höstas består av essäer, brev utsmugglade från fängelset och andra artiklar han har skrivit åren 2011–2021.

I en intervju med Committee to Protect Journalists berättar Sanaa Seif om hur brodern förödmjukats och i fråntagits sina rättigheter i högsäkerhetssfängelset Tora i Kairo.

– Då i oktober 2021 var Alaa så trött på att berövas sina rättigheter och han gav uttryck för självmordstankar vilket inte är likt honom. Men istället för att ge upp till den mentala inställningen bestämde han sig för att kämpa emot och göra motstånd. Alaa inledde en hungerstrejk den 2 april för att ge uttryck till hur trött han är på de här dumheterna, sade hon i intervjun.

* * *

LÄS ÄVEN
Domar mot egyptiska bloggare och advokat fördöms
Människorättsaktivisten Sanaa Seif dömd till fängelse
Ett år i häkte för prisad människorättsadvokat

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.