Nyheter

Egyptiske Alaa Abd El-Fattah i lång hungerstrejk

Författaren Ahdaf Soueif.

Den egyptiske bloggaren och aktivisten Alaa Abd El-Fattah har hungerstrejkat sedan i början av april i protest mot villkoren i fängelset där han hålls gripen. I förra veckan skrev 500 kvinnor under ett brev som uppmanade till att han förs över till sjukhus för vård då hans hälsa allvarligt har försämrats. Alaa Abd El-Fattah som var en nyckelperson under den arabiska våren har suttit fängslad sedan hösten 2019.

EGYPTEN | I måndags hade Alaa Abd El-Fattah hungerstrejkat i 45 dagar. Han inledde hungerstrejken i april i år i protest mot vad han anser är upprepade brott mot hans rättigheter och att han nekas tillgång till böcker, tidningar och en radio, samt att han inte har fått träna. Han har under lång tid mått mycket dåligt i fängelset och hans familj har oroat sig över hans hälsa långt innan han inledde hungerstrejken.

Ordförande för The National Council for Human Rights (NCHR), Moushira Khattab, träffade i april Alaa Abd El-Fattahs moster, författaren Ahdaf Soueif och ska då enligt familjen ha lovat att göra allt hon kan för att hjälpa familjen med de krav de har, rapporterar den egyptiska oberoende tidningen Mada Masr. The National Council for Human Rights är ett statligt styrt råd vars medlemmar utses av presidenten. Enligt Ahdaf Soueif finns viss optimism eftersom rådet nu har uttalat sig offentligt för första gången om Alaa Abd El Fattahs fall.

”Trött på dumheterna”

Alaa Abd El Fattah greps i september 2019 i samband med att en ny proteströrelse hade blossat upp, åtta år efter den arabiska våren. Liksom många andra namnkunniga veteraner från den arabiska våren hade han inte själv deltagit i protesterna men han greps ändå. Vid tillfället var han villkorligt frigiven från ett tidigare straff och var tvungen att tillbringa tolv timmar om dygnet inlåst på en polisstation. Efter gripandet 2019 hölls han häktad under drygt två år, och i slutet av 2021 dömdes han till fem års fängelse efter att ha åtalats för att ha spridit falska nyheter.

I mars förra året dömdes även hans syster, Sanaa Seif, till fängelse i ett och ett halvt år efter ett liknande åtal. Detta då hon hade uppmanat egyptiska myndigheter att sätta fångar på fri fot under covid-19-pandemin. Hon är nu släppt och har tidigare i år besökt USA för att lansera broderns bok You Have Not Yet Been Defeated. Boken som släpptes i höstas består av essäer, brev utsmugglade från fängelset och andra artiklar han har skrivit åren 2011–2021.

I en intervju med Committee to Protect Journalists berättar Sanaa Seif om hur brodern förödmjukats och i fråntagits sina rättigheter i högsäkerhetssfängelset Tora i Kairo.

– Då i oktober 2021 var Alaa så trött på att berövas sina rättigheter och han gav uttryck för självmordstankar vilket inte är likt honom. Men istället för att ge upp till den mentala inställningen bestämde han sig för att kämpa emot och göra motstånd. Alaa inledde en hungerstrejk den 2 april för att ge uttryck till hur trött han är på de här dumheterna, sade hon i intervjun.

* * *

LÄS ÄVEN
Domar mot egyptiska bloggare och advokat fördöms
Människorättsaktivisten Sanaa Seif dömd till fängelse
Ett år i häkte för prisad människorättsadvokat

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.