Krönika

Håller vår etiska kompass på att kollapsa ?

Ytterligare en massaker i USA ägde rum den 14 maj. En 18-årig radikaliserad extremist livesände på Twitch när han sköt ihjäl 10 personer i en mataffär i Buffalo.

Payton Gendron följde samma mönster som sina föregångare, exempelvis Brenton Tarrant i Christchurch på Nya Zeeland, som mördade 51 personer, och Anders Breiviks 71 mord på Utöya. Gendron hade skrivit ett manifest där han förklarar att den vita rasen är utrotningshotad. Han klädde sig i militärkläder, och liksom i moskén i Christchurch, livesände han sitt dåd.

Vanföreställningen om folkutbyte härstammar från fransmannen Renaud Camus. Han skrev om ”the great replacement” 2012. Konspirationsteorin går ut på att ickevita med flit föder många barn för att på så sätt rent antalsmässigt ta över västerländska samhällen. En av hörnstenarna i att rädda den vita rasen är följaktligen att vita kvinnor tar på sig uppgiften att börja producera vita barn.

Högernationalister i väst har anammat idén och det som gör den så farlig är att den tar steget från att utmåla den vita rasen som överlägsen till att hävda att den är utrotningshotad. Det får radikaliserade män att tro att det pågår ett krig där de har rätt att försvara sig. När de begår terrorbrott hävdar de därför att de är oskyldiga till mord och har handlat i självförsvar.

Dagen efter det fruktansvärda dådet letar jag efter svenska nyhetsartiklar om det som hänt men dådet toppar ingen av de stora nyhetstidningarnas hemsidor. Svenska sociala medier är tysta.

Jag har en klump i magen. Är det så att oprovocerat våld som begås av unga, vita män inte längre anses ha något nyhetsvärde? Yxmorden på två lärare i Malmö i mars rönte obegripligt lite uppmärksamhet. Detta trots att den allmänna trenden i skoldebatten ensidigt handlar om att ta hårdare tag mot buset. Smashläge för skolpolitiker. Men mördaren har ett namn som låter svenskt och är en blond 18-åring som gillar att gå på gymmet.

Desto mer uppmärksamhet får upploppen som Rasmus Paludans koranbrännarkorståg orsakar. Kristdemokraternas partiledare anser att polisen bör skjuta skarpt mot huliganer, tidigare har Sverigedemokraterna krävt att militären går in i särskilt utsatta områden.

Låt mig göra väldigt klart att jag anser att våld mot poliser är särskilt allvarligt. Men det är verkligen också våld mot lärare. Jag tycker inte heller att man ska ställa brott mot brott eller människor mot människor. Men det verkar alltmer uppenbart att det finns en stark bias till att intressera sig för, och uppröras över, brott som begås av invandrare. Det gäller inte bara i Sverige, utan hela västvärlden.

Håller vår etiska kompass på att kollapsa? På Twitter konstaterade flera krasst att de förstod att gärningsmannen var vit så fort de fick veta att han blivit arresterad, inte dödad, av polisen. Vita gärningsmän ses som individer där man försöker förstå vad som fick dem att begå brott, medan invandrare och muslimer som begår brott anses göra det på grund av sitt etniska ursprung.

Vi är på ett sluttande plan trots att historien är full av varnande exempel: Hitler, Bosnien, Rwanda. Och nu. Ukraina.

Alla människors lika värde.

Rasism.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.