Nyheter

Krimbaserad journalist riskerar fängelse

Iryna Danilovich.

Den Krimbaserade journalisten Iryna Danilovich kom aldrig hem från jobbet den 29 april. I nära två veckor var hon försvunnen innan hennes advokat fann henne i ett häkte i Simferopol, huvudstad i det av Ryssland ockuperade Krim. Nu uppmanar Committee to Protect Journalists ryska myndigheter att omedelbart släppa henne och upphöra med att åtala journalister för deras arbete.

UKRAINA-RYSSLAND | Journalisten Iryna Danilovich som också arbetar inom hälso- och sjukvården, har av den ryska underrättelsetjänsten FSB anklagats för att ha hanterat sprängämnen och riskerar att dömas i upp till åtta års fängelse. Iryna Danilovich nekar till anklagelserna, rapporterar Committee to Protect Journalists.

Hon har uppgett att hon bara fick mat en gång om dagen, att hon hölls i FSB:s källare fram tills dess hon fördes till domstol den 7 maj, tvingades genomgå ett lögndetektortest och att hon har förhörts om kopplingar till utländsk säkerhetspolis och medier. Hon ska under förhör ha tvingats ha en påse över huvudet och hon hotades med att bli bortförd ”till skogen” eller till den belägrade staden Mariupol.

– Den brutala behandlingen av Iryna Danilovich är extremt oroande och får inte förbli ostraffad, säger Gulnoza Said, Committee to Protect Journalists programkoordinator för Europa och Asien, i ett uttalande och fortsätter:

– Ryska myndigheter som kontrollerar Krim har redan tystat många röster genom att fängsla oberoende journalister och stänga ner medier. De måste lägga ner de påhittade åtalen mot Iryna Danilovich, frige henne omedelbart och sluta ta till påhittade fall för att trakassera och hota journalister i Krim.

Fängslas för sitt arbete

Dagen hon greps kom sex män till det hem hon delar med sina föräldrar i Vladyslavivka där hon både jobbar på en medicinsk klinik och skriver i lokalmedia på sajterna In Zhir Media och Crimean Process uppger Tetiana Pechonchyk, ordförande för den ukrainska människorättsorganisationen Zmina, för Committee to Protect Journalists. Enligt pappan Bronislav Danilovich vägrade männen att identifiera sig eller visa dokument om husrannsakan, men sökte ändå igenom huset och beslagtog datorer och mobiltelefoner.

– Hon har inte utsatts för något fysiskt våld men hon utsattes för väldigt svår psykologisk press, säger hennes advokat Aider Azamatov och hänvisar till hot och förolämpningar som har riktats mot henne och hennes pappa.

Aider Azamatov träffade sin klient i torsdags i förra veckan och han uppger för Committee to Protect Journalists att hon också har förhörts om kopplingar till Krym Realii, som drivs av Radio Free Europe/Radio Liberty (som finansieras av USA). Enligt hennes advokat jobbar hon inte för Krym Realii men intervjuades av kanalen i höstas angående hälsoläget på det sjukhus hon arbetade på.

I februari i år dömdes en reporter för Radio Free Europe/Radio Liberty, Vladislav Yesypenko, till sex års fängelse efter anklagelser om att ha transporterat sprängmedel. Han har uppgett för Committee to Protect Journalists att han utsattes för elchocker efter att han greps. Fram till i december 2021 hade Ryssland fängslat åtminstone fyra journalister i det ockuperade Krim. Enligt Committee to Protect Journalists var fängslandet en hämnd för deras arbete.

Efter att Ryssland ockuperade Krim 2014 växte en ny form av medborgarjournalistik fram, ett svar på de ryska myndigheternas censur av traditionella medier. Många hade aldrig tidigare jobbat journalistiskt, rapporterar The Observatory for the Protection of Human Rights Defenders, men började dokumentera människorättsbrott som begicks av myndigheterna liksom att filma när hem och arbetsplatser utsattes för razzior.

* * *

LÄS ÄVEN
Olena Kustova: ”Ukraina slåss för hela Europa”
Vladyslav Tynok i Kiev vädjar om stöd till Ukrainas trupper
Nataliya Popovych: ”Det räcker inte att bara stoppa kriget”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.