Nyheter

Rapport: En dör av hunger var 48:e sekund

Somalier som flytt från torkan i ett läger i Mogadishus utkant.

En människa beräknas dö av hunger var 48:e sekund i Etiopien, Kenya eller Somalia, visar en färsk rapport från Rädda Barnen och Oxfam.
Krisen förvärras av den värsta torkan på 40 år och kriget i Ukraina, som bland annat har lett till dyrare vete.

HUNGER | Antalet människor som lever i extrem hunger i Etiopien, Kenya och Somalia har mer än fördubblats sedan i fjol. Hjälpinsatser krävs för att rädda liv, men världen misslyckas med att hjälpa länderna på Afrikas horn i tillräcklig utsträckning, enligt Rädda Barnen.

”Barn dör av undernäring och det går att stoppa. Vi står inför en stundande svältkatastrof och ser frustrerat på när världen inte förmår agera på mer än en kris i taget”, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef vid Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

Kriget i Ukraina har lett till att matpriserna har ökat och att många länder flyttar bistånd från Afrika till Europa, vilket Cecilia Chatterjee-Martinsen säger är ”oacceptabelt” samtidigt som människor dör varje minut.

I dag har 3,5 miljoner människor drabbats av extrem hunger, skriver Rädda Barnen och nästan en halv miljon människor lever i svältliknande tillstånd i delar av Etiopien och Somalia.

Miljontals barn lider av akut undernäring i regionen.

Hittills har två procent av de 4,4 miljarder amerikanska dollar som FN bedömer att de tre länderna behöver fått formell finansiering.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.