Nyheter

Dödligt hatbrott senaste inslaget i Kina–Taiwan-krisen

Blommor till minne av  Dr John Cheng, som dödades vid skottlossningen i Geneva Presbyterian Church, Aliso Viejo, Kalifornien.

Amerikanska myndigheter pekar ut hatbrott som ett möjligt motiv bakom attacken mot en taiwanesisk kyrka i Kalifornien. Revolvermannen stängde in sig själv och kyrkobesökarna, mestadels äldre taiwanes-amerikaner, och öppnade eld. En person dog och fem sårades, den äldsta personen 92 år gammal, enligt uppgifter i flera amerikanska medier, däribland NBC News.

USA | Gärningsmannen bor till vardags i Las Vegas och är 68 år och sitter nu häktad i väntan på åtal för mord och mordförsök. I utredningsarbetet har en rad spår säkrats som tyder på att dådet var överlagt och bar politiska motiv.

Det har även bekräftats att den 68-årige gärningsmannens familj var en av många som 1948 tvingades från Kinas fastland till Taiwan, och i sin nya miljö väntade nya spänningar med ursprungstaiwaneser och en politisk diktatur som varade mellan 1949 och 1987. 68-åringen själv föddes i Taiwan 1953.

Attacken i den taiwanesiska kyrkan i rurala Kalifornien påverkar måhända inte krisen mellan Kina och Taiwan i direkt mening, men är ett exempel på hur djupt ner i folklagren spänningarna och hatet tränger.

”Ryssland misslyckande i Ukraina kan stoppa Kina i Taiwan”

På högsta politiska nivå har Kina den senaste veckan anklagat USA för att lägga sig i inre kinesiska angelägenheter genom marina flottförsändelser till Taiwansundet, något som sker samtidigt en fullskalig kinesisk invasion av Taiwan diskuteras i allt starkare ordalag.

Även om bedömare tror att Peking kan dra lärdom av Rysslands invasion av Ukraina, som alltmer beskrivs som ett militärt misslyckande:

”Vissa spekulerar i att Rysslands president Vladimir Putins misstag i Ukraina kommer att göra Kina mer försiktigt. Som Ukraina har lärt ryssarna är återförening inte alltid välkommet – vilket förstör angriparens planer på att ställa världen inför ett fullbordat faktum innan reaktioner och motåtgärder träder i kraft”, skriver ekonomiprofessor Enrico Colombatto i en analys publicerad av tankesmedjan GIS Report.

* * *

LÄS ÄVEN:
Upptrappat ordkrig mellan Kina och Taiwan
Salomonöarna återigen en militärstrategisk klenod
Solens barn blir rysk kanonmat i Ukraina

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.