Nyheter

Dödsdömde Djalalis advokat kräver ny rättegång

KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran.

Försvarsadvokater för den i Iran dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali kräver att rättegången mot honom görs om.
Myndigheter hotade med att avrätta den spiondömde Djalali på lördagen.

SVERIGE/IRAN | Inga uppgifter om en eventuell avrättning har kommit från Iran. Däremot säger Djalalis advokat Helaleh Moussavian att man kräver en ny rättegång:

– Vi lämnade in kravet till juridiska myndigheter för ett par dagar sedan, säger han till nyhetsbyrån AFP och lägger till att man bifogat bevis som visar att Djalali är oskyldig till anklagelserna.

Saeed Khatibzadeh, iranska utrikesdepartementets talesperson, har tidigare sagt att avrättningen kan skjutas upp, men att domen ”är definitiv”.
En avrättning sades vara planerad till lördagen:

– Vi fick veta tidigare i dag att han fortfarande befinner sig på samma avdelning på fängelset. Nu har vi inte fått några nya uppgifter, sade Ahmadreza Djalalis hustru Vida Mehrannia till Dagens Nyheter sent på lördagen.

Människorättsgruppen Amnesty uppgav i fredags att Iran genom hot om avrättning försöker få Belgien och Sverige att göra eftergifter i två fall som gäller före detta iranska tjänstemän.

Den 49-årige Ahmadreza Djalali, som disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna 2012, greps av Irans underrättelsetjänst i april 2016, då han var i landet på inbjudan av ett iranskt universitet.

Han dömdes till döden 2017, anklagad för spioneri för Israels räkning. Anklagelserna har avfärdats av Sverige.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.