Nyheter

Konspirationsteori om folkutbyte bakom terrordådet i Buffalo

Den högerextreme attentatsmannen Payton Grendon publicerade ett manifest innan attacken i lördags, vilket till stor del är en kopia av det manifest som den australiske man som utförde de dödliga attackerna mot två moskéer i Nya Zeeland postade online.

Helgens dåd då tio personer sköts ihjäl på en stormarknad i Buffalo i USA har beskrivits som ett rasistiskt motiverat hatdåd – majoriteten av offren var svarta. Den högerextreme attentatsmannen är anhängare av en konspirationsteori om folkutbyte, en konspirationsteori som också var ideologisk grund för terrorattacken mot två moskéer i Nya Zeeland. Den har samtidigt blivit allt mer normaliserad i USA bland annat genom Fox News och personer i Republikanerna.

USA | 86-åriga Ruth Whitfield hade stannat vid stormarknaden Tops Market i Buffalo på lördagen för att handla efter att hon hade besökt sin man sedan 68 år. Han bor på ett vårdhem i närheten och Ruth Whitfield har besökt honom dagligen. Hon sköts till döds av en vit högerextrem tonåring som hade kört tiotals mil för att utföra dådet, iförd hjälm och beväpnad med automatvapen. Han hann livesända attacken på sociala medier i ett par minuter innan sändningen togs ner.

Enligt polis i Buffalo ska skytten ha rest till Buffalo redan i början av mars för att rekognosera platsen. CNN som har granskat hans postningar i sociala medier rapporterar att han hade besökt stormarknaden i Buffalo redan den 8 mars och då gått in i affären vid tre tillfällen. Han hade fört anteckningar om hur många svarta och vita som befann sig där vid de olika tidpunkterna samt ritat en karta över affären. Vid det sista tillfället på eftermiddagen konfronterades han av en säkerhetsvakt – en säkerhetsvakt som han i en post skrev att han skulle döda för att kunna genomföra sin attack.

Det är oklart om det var samma säkerhetsvakt som jobbade när han återvände i lördags men han sköt mycket riktigt ihjäl en svart vakt. Aaron Salter, en tidigare polis, beskrivs som ”en sann hjälte” av Buffalos polischef Joseph Gramaglia:

– Det kunde ha blivit fler offer om det inte vore för hans agerande, sade Joseph Gramaglia till ABC efteråt.

Payton Gendron leds in i rättssalen för en förhandling vid Erie County Court i Buffalo, USA, torsdagen den 19 maj 2022
Payton Gendron leds in i rättssalen för en förhandling vid Erie County Court i Buffalo, USA, torsdagen den 19 maj 2022. Foto: TT/AP Photo/Matt Rourke

Konspirationsteori med anor

Enligt The Atlantic har förövaren, Payton Gendron, själv kallat sin handling en ”terrorhandling” som han i sitt 180 sidor långa manifest förklarar syftar till att varna ”icke-vita” om att ”så länge den vita mannen lever kommer du aldrig att vara säker här”. Enligt polis i Buffalo är manifestet äkta och ska ha postats offentligt innan Gendron satte igång sin massaker. En viktig idé i manifestet är den konspirationsteori om folkutbyte som har vuxit fram i högerextrema kretsar under det senaste årtiondet men som också i allt högre grad kan höras i mer traditionella kanaler – i USA sticker bland annat Fox News och profilen Tucker Carlson särskilt ut.

Konspirationsteorin om folkutbyte handlar i USA ofta om att ”eliten” planerar att byta ut vita mot invandrare, eller icke-vita även om de är födda i USA. Inte sällan utmålas det som att det är judar som ligger bakom den så kallade planen. Tanken om ett folkutbyte lanserades i boken Det stora utbytet av den franska författaren Renaud Camus 2011 och går i korthet ut på att Europas folk håller på att ”bytas ut” och ersättas av invandrare. Inbakat i hans teori finns så väl vit makt och antisemitism, och bär på likheter med konspirationsteorier som går tillbaka till slutet av 1800-talet, enligt South Poverty Law Center.

Tidningen Expos Morgan Finnsiö pekar i en genomgång från 2019 på teorins paralleller till Eurabiateorin – som hävdar att Europa är utsatt för en planerad islamisering – som var en viktig grund i Anders Behring Breiviks manifest som han skickade ut i samband med att han begick sina terrorattacker i Oslo och på Utöya i juli 2011. Folkutbytesteorin liknar också den nynazistiska propagandan om att det ”pågår ett folkmord på vita”. Men, förklarar Finnsjö, Camus konspirationsteori har haft större gångbarhet i det att han ger ”uttryck för en till synes intellektuell kulturrasism”. Därmed blir det också enklare att sprida den utanför rent högerextrema sammanhang.

Har nått många amerikaner

Att så har skett i USA pekar en undersökning som Associated Press nyligen har genomfört på. Enligt den tror omkring en tredjedel (32 procent) av alla vuxna i USA att en amerikansk elit försöker att ”byta ut amerikaner födda i landet med invandrare” i syfte att vinna röster. En liknande tanke som 29 procent av de tillfrågade menar stämmer är att invandringen också leder till att amerikaner som är födda i landet förlorar inflytande inom den ekonomiska-, politiska- och kulturella sfären. Båda dessa tankegångar är inspirerade av tanken om folkutbyte, och enligt studien håller 17 procent med om båda dessa tankegångar. Studien kommer också fram till att människor som tittar på medier som Fox News hade större sannolikhet att tro på teorin om folkutbyte än folk som tittar på CNN.

The New York Times har i sin tur granskat Fox News och dess stora profil Tucker Carlson, och har kommit fram till att ingen annan offentlig profil i lika hög utsträckning har verkat för att sprida tanken om folkutbyte än Tucker Carlson. I tidningens granskning kan man visa att i 400 av hans program har han fört fram tanken att demokratiska politiker, eliten, försöker ”tvinga demografisk förändring genom invandring”. Genom att ta upp sådant idégods tvättas det och introduceras samtidigt för en betydligt större publik än vad konspirationsteorin skulle få på olika högerextrema nätforum som Reddit, 4chan och 8chan.

– Någon som Carlson kan introducera tittare för idéer som de sedan kan undersöka mer djupgående på nätet, sökningar som leder dem in i rum långt ut på högerkanten som antingen förstärker deras existerande åsikter eller radikaliserar dem, säger Nicole Hemmer, historiker vid Columbia University, till The New York Times och fortsätter:

– Men någon som Carlson är också viktig eftersom han legitimerar de idéerna, och får dem att verka mindre radikala när tittare ser dem.

Från högerhåll har flera olika avfärdande förklaringar om lördagens dåd presenterats, bland annat har den konservativa kommentatorn och Trumpsupportern Candace Owens hävdat att massakern i Buffalo får mer medial uppmärksamhet än attacken mot en julparad i Wisconsin förra året då fem personer dödades. I söndags anklagade hon ”ras-fixerade medier” för båda massakrerna och skrev på Twitter att medierna lyfter fram skjutningen i Buffalo för att ”vita brott” mot svarta offer ”föredras”. Andra har argumenterat att det handlar om en så kallad ”falsk flagg”-attack som FBI eller CIA i verkligheten ligger bakom, rapporterar Global Network on Extremism and Technology i en snabb genomgång av reaktionerna från högern.

The New York Times har i sin tur granskat Fox News och dess stora profil Tucker Carlson, och har kommit fram till att ingen annan offentlig profil i lika hög utsträckning har verkat för att sprida tanken om folkutbyte än Tucker Carlson
The New York Times har i sin tur granskat Fox News och dess stora profil Tucker Carlson, och har kommit fram till att ingen annan offentlig profil i lika hög utsträckning har verkat för att sprida tanken om folkutbyte än Tucker Carlson. Foto: TT/AP Photo/Richard Drew

Likartade manifest

Men från annat håll har Tucker Carlson efter Buffaloattacken kritiserats hårt för sin retorik om folkutbyte. En kritik han avfärdar.

– Eftersom en mentalsjuk tonåring mördade främlingar får du inte ge uttryck för dina politiska åsikter. Det är vad de säger till dig, hävdade han i sitt program efter dådet vilket genererade ett svar från den kanadensiska extremismforskaren vid Queens University, Amarnath Amarasingam, som skriver på Twitter: ”Nej, det vi säger till dig att det inte är någon skillnad på dina politiska åsikter och den demografiska panik från vit makt som har lett till dussintals attacker och masskjutningar”.

The New York Times menar att även om det är mycket svårt att avgöra hur mycket Tucker Carlson har bidragit till att sprida konspirationsteorin om folkutbyte finns det siffror som kan ge en fingervisning. Genom att titta på data för Google så finns det tre tillfällen när sökningar på befolkningsutbyte eller det stora utbytet har skjutit i höjden innan skjutningen i Buffalo. Två av dessa kraftiga ökningar skedde efter terrorattackerna mot moskéerna i Nya Zeeland då 51 personer dödades i mars 2019 och mot en Walmartaffär i El Paso i Texas i augusti samma år då 22 personer sköts ihjäl. Det tredje tillfället skedde i april 2021 när Tucker Carlson talade om folkutbyte – vilket då ledde till krav på att Fox News skulle sparka honom.

Payton Grendon publicerade ett manifest innan attacken i lördags, vilket till stor del är en kopia av det manifest som den australiske man som utförde de dödliga attackerna mot två moskéer i Nya Zeeland postade online. Även Patrick Crusius som utförde massakern på Walmartaffären 2019 publicerade ett manifest. I det hävdade han att han genomfört attacken i syfte att stoppa ”invasionen” av latinamerikaner till delstaten, skriver den amerikanske antropologen Leo Chavez i antologin A Field Guide to White Supremacy där han också drar slutsatsen att Crusius kan ha hämtat inspiration från den dåvarande presidenten Donald Trump – som mellan maj 2018 och september hade omkring 2 200 annonser på Facebook som innehöll ordet ”invasion”.

Långtgående normalisering

Normaliseringen av högerextrema idéer är inte heller begränsat till Tucker Carlson eller Donald Trump utan har på många sätt ätit sig in i stora delar av det republikanska partiet. Republikanen Liz Cheney hör till undantagen och skrev på Twitter i måndags att republikanernas ”ledning i representanthuset har möjliggjort” vit nationalism, vit makt och antisemitism. Men hennes röst är allt mer marginaliserad inom partiet.

Kathleen Belew, historiker och författare till boken Bring the War Home: The White Power Movement and Paramilitary America pekar på att idén om ett folkutbyte binder samman många aktuella frågor och gör sociala frågor ”till direkta hot” där invandrare görs till en demografisk risk, där aborträtt ses som möjliggörandet av aborterandet av vita foster, där hbtq-rättigheter och feminism innebär färre kvinnor i hemmen och lägre barnafödsel bland vita. I en artikel i The New York Times sammanfattar hon konspirationsteorins allt större normalisering. ”Det är uppenbart att detta inte är perifer idé längre. Årtionden av våld i händerna på extremister säger oss att sådana idéer kommer att leda till ytterligare våld” skriver hon och avslutar med att ”tillfället för att agera håller på att stängas”.

* * *

LÄS ÄVEN

Qanon – en rörelse med fortsatt stort inflytande
Milismedlem döms för stormningen av Kapitolium
Tidigare ledare för högerextrema Proud Boys åtalad för sammansvärjning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev