Nyheter

Över 100 miljoner på flykt

Ukrainsk flykting i ett läger i Utopia Park, Iztapalapa, Mexico City, måndagen den 2 maj 2022.

Kriget i Ukraina har lett till en dyster flyktingrelaterad milstolpe. För första gången befinner sig över 100 miljoner människor i världen på flykt undan krig, våld och förföljelse, uppger FN-organet UNHCR.

FLYKT | ”Hundra miljoner är en slående siffra – lika delar belysande och alarmerande. Det är ett rekord som aldrig borde ha uppnåtts”, säger Filippo Grandi, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, i ett pressmeddelande.

Enligt ny data från FN:s flyktingorgan UNHCR steg antalet människor som tvingats på flykt till närmare 90 miljoner i slutet av förra året. Bakom ökningen stod uppblossande våldsamheter och utdragna konflikter i länder som Etiopien, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afghanistan och Kongo-Kinshasa.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari har åtta miljoner ukrainare tvingats på flykt inom landet, och över sex miljoner lämnat landet.

Antalet som nu befinner sig på flykt världen över motsvarar drygt en procent av hela planetens befolkning.

”Det här måste bli en väckarklocka för att lösa och förebygga destruktiva konflikter, få ett slut på förföljelse och adressera de underliggande orsakerna som leder till att oskyldiga människor tvingas lämna sina hem”, säger Filippo Grandi.

De över hundra miljoner människorna innefattar flyktingar och asylsökande, liksom 53 miljoner människor på flykt inom sina hemländer.

”Det enda sättet att vända trenden är genom fred och stabilitet, så att oskyldiga människor slipper välja mellan akut fara hemmavid, och osäker flykt och exil”, fortsätter Grandi.

UNHCR släpper den 16 juni sin årliga rapport om flyktingsituationen i världen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.