Nyheter

Seger för jämställdheten i nytt fotbollsavtal i USA

USA:s Carli Lloyd, till vänster, firar efter att ha gjort mål mot Australien under damernas bronsmatch i fotboll vid OS 2020 i Japan, 5 augusti 2021.

När det på onsdagen stod klart att dam- och herrlandslagen i fotboll i USA kommer att få jämställda ersättningar var det en punkt som stod ut: De båda lagen kommer också dela på ersättningar från internationella turneringar som VM. Det är avgörande eftersom det internationella fotbollförbundet Fifas utdelning av prispengar skiljer sig så drastiskt åt mellan damer och herrar.

USA | Flera fotbollsförbund har under de senaste åren gått i en mer jämställd riktning vad gäller ersättningar till sina dam- respektive herrlandslag. Norge, Nya Zeeland, Danmark, och även Sverige, för att nämna några. Det unika som nu har hänt i USA att det inte bara är lönerna till spelarna som kommer att jämställas utan prispengar från internationella turneringar kommer också att delas ut jämställt.

– Inget annat land har någonsin gjort det här, säger ordförande för USA:s fotbollsförbund US Soccer, Cindy Cone till The New York Times.

– Jag tycker att alla borde vara verkligt stolta över vad vi har åstadkommit här. Det är verkligen historiskt.

Flera andra fotbollsförbund har på senare år – efter långa strider från damlandslag och spelarfack med bojkotter, stämningar och andra former av protester – infört mer jämställda ersättningar. 2017 blev det norska fotbollsförbundet först i världen att ge dam- och herrlandslagen jämställda löner. Så sent som i december förra året blev det klart att Svenska fotbollförbundet i ett avtal som sträcker sig fram till sista december 2024 kommer att ge lika löner till spelare som deltar i en landslagssamling eller turnering. 4 000 kronor för en seger på hemmaplan och dubbla summan vid seger på bortaplan.

Men dessa ersättningar gäller bara löner från de egna förbunden. I och med att ersättningsnivåerna från Fifa och Uefa fortfarande är så kraftigt ojämställda får damspelarna i de här fallen fortfarande bara en liten del av det herrspelarna tjänar.

När USA:s damlandslag vann VM i Frankrike 2019 fick de 4 miljoner dollar i prispengar – i sig en framgång då summan hade fördubblats från föregående VM. Men ändå blygsamt i jämförelse med vad det franska herrlandslaget tog med sig hem efter VM-segern året innan – 38 miljoner dollar.

Och under dam-VM 2019 var den totala prissumman som delades mellan de 24 lagen som ställde upp 30 miljoner dollar. Under herr-VM i Qatar i november i år kommer 32 lag att dela på en prispott på 450 dollar. Därför får USA:s nya avtal så stor betydelse i fördelningen av pengar, och kan också komma att öka pressen på att Fifa fördelar prispengarna mer jämställt framöver.

* * *

LÄS ÄVEN
Nytt landslagsavtal steg mot ökad jämställdhet
Bakslag för USA:s fotbollslandslag
Milstolpe för USA:s fotbollslandslag i kampen för jämställdhet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.