Nyheter

Elon Musk lierar sig med Jair Bolsonaro – i Amazonas

Brasiliens president Jair Bolsonaro skakar hand med  Teslas och SpaceX:s vd Elon Musk under ett möte i Porto Feliz, Brasilien, fredagen den 20 maj 2022.

Affärsmannen Elon Musk, som nyligen köpte 9,2 procent av Twitter, besökte nyligen Brasilien för direkta samtal med landets auktoritäre president Jair Bolsonaro. På bordet låg bland annat potentiella projekt mellan Musks affärsimperium och den brasilianska regeringen angående Amazonas regnskog, rapporterar bland annat Marca.

BRASILIEN | Brasiliens kommunikationsminister Fabio Faria, som var den som ordnade mötet på ett lyxresort i delstaten São Paulo, har planer för att använda sig av Elon Musks SpaceX-bolags sattelitförlängning Starlink för att förbättra internettillgång i isolerade områden av planetens största regnskog.

Enligt Musk, Bolsonaro och Faria är teknologi en viktig hörnpelare i utvecklingen av Amazonasregionen som under den brasilianske presidentens styre sett en ökning av skövling, landgrabbing, illegal gruvdrift och oansvariga kontakter med isolerade ursprungsfolk, enligt bland andra Greenpeace.

I oktober i år går Brasilien till val och Bolsonaro söker trots utredningar om korruption och nepotism en andra mandatperiod, något som skulle innebära ett potentiellt fatalt slag för Amazonas, enligt Marcio Astrini, chef för det sociala nätverket Ovservatório do Clima, i en intervju med Huffpost:

– Om Bolsonaro förblir kvar vid presidentmakten är det kört för klimatet. Avskogningen kommer fortsätta och Amazonas skynda sig mot kollapsranden, säger Astrini.

* * *

LÄS ÄVEN:
Jair Bolsonaro går till mittenparti inför presidentval
Från Töre till Biak
Den eviga elden i Centralia

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.