Nyheter

Undantagstillstånd igen – ”Vill bli diktator

Viktor Orbán inledde tidigare i maj sin fjärde mandatperiod som premiärminister.

Ungern inför ett nytt undantagstillstånd på grund av Ukrainakriget. – Detta ger premiärminister Viktor Orbán väldigt långtgående maktbefogenheter, som koncentreras till honom som person. Han har tydliga ambitioner på att bli diktator, säger statsvetaren Staffan I. Lindberg.

UNGERN | Ungern, som under Viktor Orbáns styre inte längre går att klassa som demokrati, är redan i undantagstillstånd med anledning av covidpandemin. Men det löper ut i nästa vecka. Nu kräver kriget i Ukraina ”manöverutrymme och omedelbar handling”, och därför infördes ett nytt undantagstillstånd vid midnatt mot onsdagen, skriver Orbán på Facebook.

Orbáns parti, Fidesz, har redan över två tredjedelars majoritet i parlamentet, och därmed redan oerhört mycket makt. Under tidigare mandatperioder har han också avvecklat landets fria press och kraftigt inskränkt yttrandefriheten. Så varför behövs då ens ett undantagstillstånd?

– Därför att man vill ha handlingsfrihet att vidta åtgärder som även det egna parlamentet och det egna partiet skulle kunna motsätta sig, och agera snabbt, säger Staffan I. Lindberg, statsvetare vid Göteborgs universitet som även grundat V-dem institutet, som mäter och rankar demokratiutvecklingen i världen.

Retorik som Hitlers

Än mer oroväckande är att det inte finns något tydligt slutdatum för undantagstillståndet, som i praktiken är en förlängning av det som infördes under våren 2020.

Under tisdagen ändrades formuleringen i Ungerns konstitution för att tillåta undantagstillstånd att införas vid väpnad konflikt, krig eller humanitära katastrofer som inträffat i närområdet. Även om undantagstillståndet just nu motiveras av kriget i Ukraina, så ger ändringarna utrymme för en vid tolkning, säger Lindberg.

– Så det här kan man i princip fortsätta med hur lång tid som helst, för att styra med presidentdekret och göra alla möjliga ytterligare inskränkningar på yttrandefriheten, organisationsfriheten, domstolarnas verksamhet – vad man nu vill.

Före covidpandemin infördes ett undantagstillstånd 2016 på grund av antalet migranter som kom till Europa, vilket Orbán likt covidpandemin och Ukrainakriget också målade upp som ett hot mot nationens säkerhet.

– Klassisk retorik från diktaturer och de som vill bli diktatorer, att ”vi hotas så allvarligt i vår existens att all makt måste koncentreras till mig, så att jag kan rädda er”. Det är samma retorik som Hitler använde på 30-talet.

Hotar alla oliktänkande

Ett av hoten som länge formulerats av Orbán är EU och Ungern har varit en av de största bromsklossarna för unionens försök att införa ännu hårdare sanktioner mot Ryssland, som svar på invasionen av Ukraina. När Orbán i april valdes om för en fjärde mandatperiod var Rysslands president Vladimir Putin en av de första att gratulera honom.

Men även andra, mer sårbara minoritetsgrupper, målas upp som hot mot staten. Invandrare och hbtq-personer och de som varit för hbtq-rättigheter, har pekats ut som något farligt.

– Sedan har det där utvidgats till att egentligen omfatta alla oliktänkande i Ungern. Alla som inte håller med Orbán är i riskzonen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.