Nyheter

Colombia till presidentval – en andra valomgång krävs

Rodolfo Hernández Suárez, Gustavo Petro.

Den sydamerikanska nationen med ett 50-årigt inbördeskrig alltjämt synligt i backspegeln har gått till val för att utse näste president, att efterträda Iván Duque. Men efter att helgens röster har räknats står det klart att det krävs en andra valomgång för att kora en vinnare.

COLOMBIA | Andra valomgångens kandidater blir Rodolfo Hernández Suárez, som fick 28 procent av rösterna i den första valomgången, och Gustavo Petro, som erhöll 40 procent, rapporterar bland annat CNN. För att kunna utropa sig till vinnare redan i den första valomgången krävdes 50 procent av rösterna.

Den förre är en före detta borgmästare i Bucaramanga, en stad i östra Colombia nära gränsen till Venezuela, med kärnan i affärskretsar och partipolitiskt oberoende, den senare en före detta borgmästare i huvudstaden Bogotá och med rötterna i den forna gerillarörelsen M-19 och sedermera partipolitiskt vänstersinnade partier och allianser innan inträdet i rörelsen Colombia Humana (”Mänskliga Colombia”) 2011.

Gemensamt har de båda kandidaterna en vilja att införliva även gerillarörelsen ELN, vilka ännu inte slutit något fredsavtal med den colombianska staten, något som i så fall sker samtidigt som delar av den andra fredsavtalsparten Farc återigen har tagit upp vapen mot den colombianska staten efter anklagelser om brutna avtalslöften.

Andra valomgången för att utse Colombias näste president sker den 19 juni i år.

* * *
LÄS ÄVEN:
Colombianska militärer erkänner brott mot mänskligheten
Journalistmord skjuter i höjden i Latinamerika
Rysk närvaro väntas öka i Latinamerika

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.