Ledare

Skjutvapen dödar

Natten till den 25 maj sköts minst 19 barn och två vuxna ihjäl i en skolmassaker i Uvalde, Texas, USA. Gärningsmannens motiv är fortfarande inte helt klarlagt, men en sak är säker: enkel tillgång till skjutvapen krattar manegen för ett dåd som detta.

Skjutvapen är en av mänsklighetens absolut värsta uppfinningar. De fyller ingen funktion vare sig för vår överlevnad eller vår välfärd. Tvärtom: skjutvapen dödar. I det här fallet barn i andra till fjärde klass. Även gärningsmannen med sina nyss fyllda 18 år var knappt vuxen – men tillräckligt gammal för att kunna köpa vapen i sin egen hemstat. 

Hur många barn ska behöva dö innan vi på riktigt fattar att vapen dödar? Det är enkelt att fördöma i efterhand, men vad som behövs är handling innan dåden sker. USA:s president Joe Biden riktade förvisso kritik mot vapenlobbyn i sitt känslosamma tal om dådet, men det blir tandlöst utan åtminstone förslag på aktion.

I Sverige är skjutvapnens tillgänglighet betydligt mindre än i USA. Vad vi däremot har är en stor vapenindustri och vapenexport. När gör vi kopplingen mellan att producera vapen och att använda dem? 

Låt det få ett slut. Sluta producera vapen. Låt oss sörja de döda i Uvalde och låt oss lära oss att skjutvapen bara har ett syfte: att döda.

SVT:s nya serie ”Gina Dirawi lever och dör”.

Den stora risken att Sverige ger efter för Turkiets krav i Natoprocessen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.