Nyheter

Vädjan om lugn i farlig afrikansk konflikt

Afrikanska unionens ordförande Macky Sall söker lugna konflikt mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa.

Växande spänningar mellan Rwanda och Kongo Kinshasa oroar Afrikanska unionens ordförande Macky Sall.
Anledningen är hård ordväxling mellan länderna om två soldater från Rwanda som uppges vara kidnappade.

RWANDA/KONGO-KINSHASA | ”Jag vädjar till de båda länderna att behålla lugnet och att föra samtal för en fredlig lösning på krisen” skriver Sall på sociala medier.

Långvariga motsättningarna mellan de två centralafrikanska länderna eskalerade till en risk för väpnad konflikt på lördagen, när Rwanda hävdade att två soldater hölls fångna av rebeller i östra Kongo-Kinshasa.

Tonläget höjs än mer när Rwanda anklagar myndigheter i Kongo-Kinshasa för att stödja rebellgruppen som påstås ligga bakom kidnappningarna. Kongo-Kinshasa svarar med att anklaga Rwanda för att stödja militanta grupper i gränsområdena.

En viktig faktor i konflikten är två rebellgrupper som delvis bekämpar varandra.

Rwanda säger att grannlandet stödjer rebellgruppen FDLR, som är kritisk mot regeringen i Kigali. Kongo-Kinshasa anklagar Rwanda för att backa gruppen M23 som ifrågasätter makthavare i Kinshasa.

De två grupperna har den senaste veckan drabbat samman i provinsen Norra Kivu i Kongo-Kinshasa. Omkring 70 000 invånare i regionen har flytt sina hem på grund av striderna.

AU:s ordförande Macky Sall, som också är president i Senegal, säger att regionala institutioner och den afrikanska samarbetsorganisationen kan och bör bistå i en lösning av konflikten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.