Nyheter

Gambias ex-president åtalas för MR-brott

Gambias ex-president Yahya Jammeh, den 1 december 2016.

Yahya Jammeh, som styrde Gambia mellan 1994 och 2017, väntas åtalas för människorättsbrott som uppdagats i en rad rapporter och otaliga vittnesmål inhämtade mellan 2018 och 2021, rapporterar The New York Times.

GAMBIA | Jammehs Gambia var en totalitär stat där oppositionella, människorättsaktivister, oberoende journalister och minoritetsgrupper förföljdes, fängslades och dödades, enligt Human Rights Watch. När Jammeh störtades 2017 fann han exil i en annan västafrikansk diktatur, Ekvatorialguinea.

Den sanningskommission som rekommenderat ett åtal mot ex-diktatorn ser nu även ut att lyckas föra fram ett verkligt åtal mot Jammeh för människorättsbrott ses som ett politiskt genombrott för Gambia som nation – och innebär en form av upprättelse och erkännande för offer och anhöriga.

Men att den gambiska regeringen officiellt valt att gå vidare med åtalet tros emellertid bottna lika mycket i vilja som i realpolitik, menar Nana-Jo Ndow, grundare till en afrikansk organisation mot utomrättsliga avrättningar och tvångsförsvinnanden:

– Jag tror regeringen inser att de inte har något annat val än att acceptera [sanningskommissionens] rekommendationer. Om de verkligen går till åtal eller inte är en annan fråga, säger Ndow till The New York Times.

* * *
LÄS ÄVEN:
Vart är Angola på väg?
Tyskland erkänner folkmord i Namibia
Planetens äldsta levande landskap påträffat – i Sydafrika

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.