Nyheter

Erdogan kallade demonstranter för ”slampor”

Demonstranter håller upp plakat på flera av de som dödades under protesterna kring Geziparken i Istanbul 2013.

TURKIET | I samband med nioårsdagen av den turkiska proteströrelsen kring Gezi Park har president Recep Tayyip Erdoğan kallat demonstranterna korrupta och  ”slampor”, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Bianet.

Det var i onsdags som presidenten i ett tal i parlamentet anklagade demonstranter för att bland annat ha tagit med sig öl in i moskéer, en anklagelse som har tillbakavisats av representanter för moskéerna.

– De är korrupta, de är slampor, de känner inte till något om en helig moské. Vi vet vilka som låg bakom Gezihändelserna där offentliga byggnader, polisfordon, ambulanser, affärer, civila bilar, bussar, gator och parker brändes ner, sade presidenten i sitt tal.

Många har kritiserat presidenten för talet och framför allt för ordvalet ”slampor”.  Den kända journalisten Şirin Payzın är en av de som har reagerat: ”Om en president kallar sitt lands kvinnor slampor då har vi ett allvarligt problem. Alla kvinnor, framför allt [landets] döttrar måste ta avstånd från det här språkbruket.”, skriver hon, rapporterar Bianet.

Geziprotesterna bröt ut 2013 när en grupp aktivister inledde en sittprotest mot regeringens planer på att förstöra Geziparken för att bland annat bygga ett shoppingcenter där. När aktivisterna brutalt tvingades bort av polis bröt massdemonstrationer ut runt om i Turkiet.

Elva personer dödades och flera tusen personer skadades. Protesterna som först främst hade handlat om miljön växte till att inkludera en lång rad frågor och utvecklades till en oppositionsrörelse mot regeringen och en missnöjesyttring mot president Recep Tayyip Erdogan.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.