Nyheter

Brittiskt pilotprojekt om fyradagarsvecka inlett

Fabrik med tillverkning av köksutrustning, Nordkorea.

I måndags inleddes fyradagarsvecka på prov för 3 000 anställda vid 70 olika företag i Storbritannien och samtidigt påbörjades mindre försök i Irland. Även Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland kommer att inleda pilotprojekt med fyradagarsvecka under året i ett initiativ som drivs av 4 Day Week Global.

ARBETE | Under pilotprojekten kommer de anställda jobba 80 procent men få lön för 100 procent – tanken är att med en kortare arbetsvecka kommer produktiviteten ändå ligga kvar på samma nivå, och de anställa som ingår i försöket förbinder sig att behålla produktiviteten på minst 100 procent.

Intresset för en fyradagarsvecka har vuxit bland arbetsgivare som efter covid-19-pandemin ser en kortad vecka som ett konkurrensmedel.

– När vi kommer ut ur pandemin ser fler och fler företag att den nya fronten för konkurrens är livskvalitet, och att arbete som minskar i tid men är produktionsfokuserat är det som kommer att ge dem en konkurrensfördel, säger Joe O´Connor, exekutiv chef för den icke vinstdrivande organisationen 4 Day Week Global som står bakom pilotprojektet i samarbete med 4 Day Week UK Campaign, liksom forskare vid flera universitet, till tidningen The Guardian.

Företagen som ingår i pilotprojektet – som beskrivs som världens största – återfinns i flera olika sektorer. Ett som lyfts fram är snabbmatsstället Platten´s Fish and Chips i Wells-next-the-Sea i Norfolk. Wyatt Watts som är gruppledare ser redan resultat:

– När jag först hörde att vi skulle jobba färre timmar till samma lön tänkte jag: ”Vad är haken?”. Vanligtvis är jag så utmattad efter jobbet att jag inte har någon energi, så förhoppningsvis kommer den extra tiden av vila höja min energinivå säger han till The Guardian och fortsätter:

– Moralen har höjts och vi hoppas att vår produktivitet kommer att bli högre.

Banken Charity Bank ingår också i pilotprojektet och bankens exekutiva chef Ed Siegel säger till tidningen att han är stolt över att Charity Bank är en av de första bankerna i landet att ta sig an en fyradagarsvecka. Han förklarar att banken sedan länge har jobbat med flextider men att covid-19-pandemin höjt kraven på flexibilitet:

– 1900-talets begrepp om en femdagarsvecka är inte längre det som passar bäst för 2000-talets arbetsliv. Vi tror starkt på att en fyradagarsvecka utan förändring i löner eller förmåner kommer att skapa en gladare arbetsstyrka och kommer att få en lika positiv påverkan på affärsproduktivitet, kundtjänst och vårt sociala uppdrag, säger han till The Guardian.

* * *

LÄS ÄVEN
Brittiskt pilotprojekt för fyradagarsvecka
Kortad arbetsvecka på brittisk bank
Kortad arbetsvecka kan bli verklighet i Skottland

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.