Nyheter

Jätteåtal mot demokrater i Hongkong

Dussintals poliser patrullerade Hongkongs Victoria Park efter att myndigheterna förbjudit åminnelse av årsdagen av tillslaget på Himmelska fridens torg 1989, den 4 juni 2022.

En stor grupp demokratiaktivister ställs inför rätta i Hongkong i den största rättegången av sitt slag hittills.

Hongkong | Totalt 47 personer åtalas enligt den strikta så kallade säkerhetslagen som Kinas kommuniststyre lät införa i stadsområdet 2020, till följd av de stora demokratiprotester som hade hållits.

De anklagas för stämpling till omstörtande verksamhet, för att ha arrangerat ett inofficiellt primärval vid sidan av den politiska process som numera helt styrs av Peking. Anklagelserna är en av de fyra mer allvarliga enligt säkerhetslagen och kan ge påföljden livstids fängelse.

De åtalade är mellan 24 och 66 år gamla. Bland dem finns demokratiskt valda politiker, fackledare och akademiker. Flera har framträtt som frontfigurer inom proteströrelserna.

När det har hållits rättsförhandlingar inför åtalet har de belagts med ett förbud att rapportera vad som har sagts, vilket de åtalade och olika medier förgäves har försökt överklaga.

Fler än 180 personer – merparten aktivister, journalister och fackliga ledare – har gripits misstänkta för brott mot den så kallade säkerhetslagen under de två år som den har funnits. 115 har ställts inför rätta. Hittills har tre män dömts till fängelsestraff som är mellan tre och ett halvt år och nio år långa.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.