Nyheter

USA-Latinamerika-toppmöte splittrat av bojkott och migrantkaravaner

Migranter korsar Rio Grande-floden in i Texas , USA, fredagen den 20 maj 2022.

USA:s president Joe Biden har bjudit in flera latinamerikanska kollegor till ett tre dagar långt toppmöte i Los Angeles. Ett möte som blivit politisk cirkus med bojkott och migrantkaravaner i fokus för sakfrågor.

USA | Längs stillahavskusten hoppas den amerikanske presidenten kunna bedyra sina genuina ambitioner att bygga politiska broar till den grannkontinent i söder som upplever turbulens i spår av framväxande auktoritära regimer, en framplöjande covid-19-pandemi och ekonomiska bekymmer till följd av den globala matkrisen.

Men Joe Bidens förhoppningar om bred och unison uppslutning kan komma att grusas – både av bojkott och medialt fokus på en migrantkaravan som arbetar sig mot den amerikanska gränsen via Centralamerika och Mexiko, rapporterar The New York Times.

Bojkotten inbegriper just Mexiko som med sin frånvaro markerar mot Vita husets val att blockera Kuba, Nicaragua och Venezuela från mötet – den senare särskilt intressant med tanke på Bidenadministrationens nyligen öppnade samtalskanaler till Nicolas Maduros regering i Caracas till följd av USA:s bortfall av oljeimport från det krigförande Ryssland.

– Det kan inte bli ett toppmöte om alla inte är inbjudna, säger Mexikos president Andrés Manuel López Obrador i ett uttalande, rapporterar bland annat USA Today.

* * *

Läs även:
Ukrainakrisen – ett trumfkort för Venezuela
Protester och blockadmarscher sätter press på Kuba – och USA
Joe Biden öppnar dörren till USA:s oljereserver – hoppas hålla bensinpriser nere

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.