Nyheter

Algeriet markerar i Västsaharafrågan – avslutar vänskapsavtal med Spanien

Demonstration i Spanien till stöd för Polisario, juni 2021.

ALGERIET-SPANIEN | Spanien sållade sig nyligen till raden av västländer som stöder Marockos anspråk på politisk överhöghet i Västsahara, den forna spanska koloni som den marockanska regimen till stora delar ockuperat sedan 40 år tillbaka.

Marocko har tillskansat sig Spaniens stöd mycket på grund av politisk utpressning i migrationsfrågan, där marockanska kustmyndigheter hotar med att ”öppna slussarna” in till Spanien – och sedermera EU.

En av den västsahariska befrielserörelsen Polisarios främsta allierade är Marockos grannland Algeriet – som nu tar ställning för Västsahara och omedelbart låter suspendera ett två-decennier-långt vänskapsavtal länderna emellan.

Algeriet anklagar Spanien för att kringgå den plan som sedan 1991 gjort gällande att det är via en FN-folkomröstning som Västsaharas öde ska avgöras, inte genom marockanska framflyttade positioner

– Följaktligen bidrar [Spaniens beslut] till att degradera situationen i Västsahara och regionen, säger president Abdelmadjid Tebboune i ett uttalande, rapporterar bland andra Al-Jazeera.

Algeriet själv har stora politiska insatser att spela med i konflikten, särskilt viktiga gasleveranser som Spanien kan komma att se minskade kvoter av om Västsaharafrågan fortsätter att utveckla sig till en regional konflikt.

* * *

LÄS ÄVEN:
Sår efter fransk kolonialism värker ännu i Algeriet
Spanien byter fot i Västsaharafrågan – backar Marocko
USA ”överväger” Marockos autonomiplan för Västsahara

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.