Nyheter

Israelisk ”apartheidlag” röstades ner

Den israeliska bosätttningen Efrat i förgrunden på ockuperade Västbanken.

När den lag som gör att israeliska bosättare omfattas av israelisk rätt trots att de bor på ockuperad mark skulle förnyas i måndags röstades den ned i Knesset. Det är en lag som anses ”möjliggöra apartheid” då israeler på ockuperad mark omfattas av civil lag medan palestinierna som bor på samma område lever under israelisk militärlag.

ISRAEL–PALESTINA | Ett nytt försök för att rösta igenom lagen ”Judéen och Samarien-lagen” som har funnits på plats sedan Israels ockupation av de palestinska områdena östra Jerusalem, Västbanken och Gaza, sedan 1967, kommer att göras i nästa vecka.

Lagen är ett av skälen till att palestinska, israeliska och internationella människorättsorganisationer anklagar Israel för apartheid något Israel nekar till – lagen innebär att människor som bor på samma plats omfattas av helt olika lagar.

– Det är den här lagen som möjliggör apartheid, säger Jessica Montell, chef för den israeliska människorättsgruppen HaMoked till kanalen ABC News och fortsätter:

– Hela bosättarprojektet är beroende av att de åtnjuter alla rättigheter och förmåner av att vara israeler trots att de befinner sig på ockuperad mark.

Förnyas sannolikt inom kort

Få tror att lagen inte kommer att förnyas innan dess att den förfaller i slutet i månaden eftersom det skulle innebära att de israeliska bosättarna skulle förlora sin status med resultatet att till exempel advokater som bor i bosättningar inte längre skulle få utöva sitt yrke i Israel.

Bland annat lever två domare i landets högsta domstol i bosättningar, en av dessa David Mintz, beslutade nyligen att palestinier i Masafer Yatta i södra Västbanken inte har rätt att bok kvar utan ska ge plats åt en skjutbana för den israeliska militären.

Det faktum att lagen inte röstades igenom utan hinder pekar på hur svag den israeliska regeringskoalitionen under ledning av premiärminister Naftali Bennett är. Den som ledde oppositionen mot lagen – för att visa sitt missnöje med regeringen – var den tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu som tillsammans med framför allt olika nationalistiska partier såg till att lagen röstades ner med siffrorna 58 mot 52, rapporterar The Guardian.

Omkring 475 000 israeler bor i bosättningar på ockuperad mark, vilka enligt internationell rätt är illegala.

* * *
LÄS ÄVEN
FN fördömer ny expansion av israeliska bosättningar
Palestinier välkomnar Amnestys rapport om israelisk apartheid
B’Tselem: Israel är en apartheidstat

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.