Nyheter

Trump anklagas för kuppförsök av kommitté

Kommitténs ordförande Bennie Thompson i mitten, vice ordförande Liz Cheney till höger och Zoe Lofgren till vänster.

På torsdagen inleddes den offentliga utfrågningen i kongressen i USA om stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 – den dåvarande presidenten Donald Trump anklagas för kuppförsök och för att ha drivit ”på en mobb av inhemska fiender” för att ”störta amerikansk demokrati”.
Bara timmar innan utfrågningen inleddes grep FBI guvernörskandidaten Ryan Kelley, anklagad för deltagande i stormningen.

USA | Under den första dagen av utfrågningar i kongressen redogjorde demokraten Bennie Thompson för kommitténs inledande slutsater om att den tidigare presidenten Donald Trump ledde en ”utbredd konspiration i flera steg som syftade till att omkullkasta presidentvalet”, samt att stormningen av Kapitolium var ett resultat av det ”kuppförsöket”, rapporterar The Associated Press.

Kommitténs vice ordförande, republikanen Liz Cheney, betonade att stormningen inte ”var en spontan kravall” utan en ”sofistikerad plan i sju delar”. Hon förklarade att de som ”invaderade vårt Kapitolium” hade motiverats av Trumps ord: ”att valet var stulet och att han var den rätta presidenten. President Trump sammankallade mobben, satte samman mobben och tände gnistan till den här attacken”, sade hon i sitt inledande uttalande.

Trump i fokus

Stormningen – då kongressens poliser och ledamöter – utsattes för en flera timmar lång attack som ledde till flera personers död utgjorde ett allvarligt hot mot den amerikanska demokratin och stoppade tillfälligt den formella utnämningen av Joe Biden som ny president. Stormningen ägde rum efter att Donald Trump konsekvent hade vägrat att acceptera valutgången och uppmanat sina anhängare att stoppa det han kallade ”stölden” av hans seger, och han uppmanade sina anhängare att gå till Kapitolium kort innan stormningen.

Kommittén består av nio kongressledamöter varav sju demokrater och två republikaner. De har utrett händelseförloppet kring den 6 januari i elva månader och har intervjuat fler än tusen personer, och flera av dessa kommer att delta på plats i utfrågningarna. Donald Trumps agerande står i fokus, men även vad högerextrema grupperingar som Proud Boys och milisen Oath Keepers gjorde inför och under stormningen kommer att belysas. Utfrågningarna kan utmynna i konkreta åtal liksom ny lagstiftning för att stärka säkerheten kring framtida val.

Kandidat gripen

Kort innan utfrågningen inleddes rapporterade amerikanska medier på torsdagen att en av kandidaterna i guvernörsvalet i Michigan hade gripits. FBI grep Ryan Kelley och sökte också igenom hans hem – han misstänks för en mindre allvarlig lagöverträdelse och skulle upp i rätten under torsdagen. Ryan Kelley har själv hävdat att han aldrig gick in i Kapitolium den 6 januari 2021 men enligt FBI:s arresteringsorder ska han ha befunnit sig i en grupp som angrep poliser och tvingade sig förbi dem, rapporterar Vice.

Efter presidentvalet som Donald Trump förlorade till förmån för Joe Biden i november 2020 talade Ryan Kelley på en ”stoppa-stölden”-demonstration i Michigan. I talet hävdade han bland annat att covid-19 hade uppfunnits för att stjäla valsegern från Trump och uppmanade också åhörarna att slå tillbaka.

– Covid-19 skapades så att de ska kunna använda propagandan för att kontrollera era hjärnor så att du ska tro, om du tittar på media, att Joe Biden vann det här valet. Vi kommer inte att köpa det. Vi kommer att stå upp och kämpa för Amerika, för Donald trump. Vi kommer inte att låta Demokraterna stjäla det här valet, sade han, rapporterar Vice.

Anlitade milis

Ryan Kelley är ledare för gruppen American Patriot Council som säger sig vilja återupprätta en ”konstitutionell regering” och gjorde sig ett namn som motståndare mot olika åtgärder som vidtogs i Michigan under 2020 för att bekämpa covid-19-pandemin, med udden riktad mot den demokratiska guvernören Gretchen Whitmer.

Den 30 april det året var han med och arrangerade en demonstration utanför kongressen i Michigan där milisen Michigan Liberty Militia stod för säkerheten, rapporterar Southern Poverty Law Center. Mellan 400–700 deltog i demonstrationen som riktades mot nedstängningar – senare spårade protesten ut när ett stort antal demonstranter – varav flera var beväpnade – tog sig in i byggnaden. Delstatssenatorn Dayna Polehanki skrev då på Twitter att ”män med gevär skriker på oss” och förklarade att vissa av hennes kollegor hade satt på sig skottsäkra västar.

* * *
LÄS ÄVEN
Milismedlem döms för stormningen av Kapitolium
USA: Högerextrem ledare gripen för sammansvärjning
USA: Högerextrema siktar på långsiktig kamp

Nyheter

EU godkänner förbud mot förstörelse av osålda kläder

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

EU antar historisk lagstiftning för att stoppa förstörelse av osålda kläder och främja en mer hållbar textilindustri.

HÅLLBARHET | EU nådde på tisdagen en överenskommelse för att förbjuda stora detaljhandelsföretag från att förstöra osålda kläder och skor. Detta banbrytande steg syftar till att minska det förödande inflytandet av ”fast fashion” och främja en mer hållbar konsumtion.

De nya reglerna, som förväntas träda i kraft om två år för stora företag, har undantag för små företag och en sexårig övergångsperiod för medelstora företag. Denna åtgärd är en del av EU-kommissionens bredare initiativ för att göra produkter mer hållbara och främja reparation, återanvändning och återvinning.

– Det är dags att avsluta modellen med take, make, dispose, (se faktaruta) vilken är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi, säger Alessandra Moretti, ledare för lagstiftningsprocessen i EU-parlamentet

De nya reglerna kommer även att ge EU-kommissionen befogenhet att utvidga förbudet till andra osålda produkter för att öka miljövänligheten. Produkter förväntas säljas med ett ”digitalt produktpass”, vilket ger konsumenter information för medvetna köpbeslut.

Även om detaljer för enskilda produkters krav ännu inte är slutförda, ses godkännandet av detta avtal som en formalitet när det går igenom parlamentet och medlemsländerna.

Överenskommelsen är en del av EU:s strävan att minska miljöpåverkan och klimatförändringar, med textilkonsumtionen som den fjärde största bidragaren till dessa globala problem.

Fakta: take, make, dispose

En linjär modell för resursförbrukning som skördar och utvinner material, använder dem för att tillverka en produkt och säljer produkten till en konsument, som sedan kasserar den som avfall. Motsats till cirkulär förbrukning.

Nyheter

Jorden på gränsen till fem katastrofala klimatvändpunkter

Hotat korallrev nära Key Biscayne, Florida.

Mänskligheten står inför "förödande dominoeffekter" inklusive massfördrivning och ekonomisk ruin när planeten värms upp. En rapport från forskare varnar för att vi närmar oss fem kritiska "tipping points" där effekterna kan vara oåterkalleliga.

KLIMAT | Fem viktiga naturliga trösklar riskerar redan att passeras, enligt Global Tipping Points-rapporten. Dessa händelser kan ske redan vid en uppvärmning på 1,5 grader över förindustriella temperaturer.

Trösklarna inkluderar kollapsen av stora inlandsisar på Grönland och Västantarktis, massiv permafrostupptining, död av korallrev i varmare vatten, samt kollapsen av en havsström i Nordatlanten.

Forskare varnar för att detta inte bara handlar om temperaturökningar, utan om plötsliga och förödande förändringar i naturen och samhället. Effekterna kan inkludera förlust av hela ekosystem, svårigheter att odla basgrödor, politisk instabilitet, och ekonomisk kollaps.

– Tipping points i jordsystemet utgör hot av en storleksordning som mänskligheten aldrig ställts inför, säger Tim Lenton, en av forskarna bakom rapporten.

– De kan utlösa förödande dominoeffekter, inklusive förlust av hela ekosystem och kapacitet att odla basgrödor, med samhälleliga effekter inklusive massfördrivning, politisk instabilitet och finansiell kollaps.

Rapporten varnar för att även om osäkerheten kring när dessa förändringar inträffar är stor, kan de ha oerhört omfattande konsekvenser. Förändringarna i klimatsystemen kan ske abrupt, inte i linje med gradvisa utsläppsökningar, och kan leda till långvariga och ogynnsamma konsekvenser.

Enligt rapporten är tre ytterligare trösklar nära att passeras till 2030-talet om uppvärmningen når 1,5 grader. Dessa inkluderar försvinnandet av mangrove- och sjögräsängar, samt risker för boreala skogar. Förändringarna kan skapa en kedjereaktion som påverkar ekosystem och vädermönster på global nivå.

Det är inte bara faran för att passera dessa trösklar som är oroande; det är också risken för återkopplingsslingor som kan ytterligare förvärra klimatkrisen. Till exempel kan kollapsen av Grönlands inlandsis orsaka förändringar i havsströmmar och vädermönster på global nivå.

Med en växande förståelse för dessa tipping points behöver vi en omedelbar och samordnad insats från världens ledare för att minska utsläppen och genomföra effektiva åtgärder för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringarna.

Samtidigt så pågår klimattoppmötet COP28 i Dubai. Trots tidigare löften verkar vi vara på väg mot en uppvärmning på 2,5 grader vid slutet av seklet, vilket visar på behovet av snabba och kraftfulla åtgärder. Ju längre vi väntar, desto svårare kommer det att bli att undvika de mest skadliga konsekvenserna för vår planet och för mänskligheten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.