Nyheter

Trump anklagas för kuppförsök av kommitté

Kommitténs ordförande Bennie Thompson i mitten, vice ordförande Liz Cheney till höger och Zoe Lofgren till vänster.

På torsdagen inleddes den offentliga utfrågningen i kongressen i USA om stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 – den dåvarande presidenten Donald Trump anklagas för kuppförsök och för att ha drivit ”på en mobb av inhemska fiender” för att ”störta amerikansk demokrati”.
Bara timmar innan utfrågningen inleddes grep FBI guvernörskandidaten Ryan Kelley, anklagad för deltagande i stormningen.

USA | Under den första dagen av utfrågningar i kongressen redogjorde demokraten Bennie Thompson för kommitténs inledande slutsater om att den tidigare presidenten Donald Trump ledde en ”utbredd konspiration i flera steg som syftade till att omkullkasta presidentvalet”, samt att stormningen av Kapitolium var ett resultat av det ”kuppförsöket”, rapporterar The Associated Press.

Kommitténs vice ordförande, republikanen Liz Cheney, betonade att stormningen inte ”var en spontan kravall” utan en ”sofistikerad plan i sju delar”. Hon förklarade att de som ”invaderade vårt Kapitolium” hade motiverats av Trumps ord: ”att valet var stulet och att han var den rätta presidenten. President Trump sammankallade mobben, satte samman mobben och tände gnistan till den här attacken”, sade hon i sitt inledande uttalande.

Trump i fokus

Stormningen – då kongressens poliser och ledamöter – utsattes för en flera timmar lång attack som ledde till flera personers död utgjorde ett allvarligt hot mot den amerikanska demokratin och stoppade tillfälligt den formella utnämningen av Joe Biden som ny president. Stormningen ägde rum efter att Donald Trump konsekvent hade vägrat att acceptera valutgången och uppmanat sina anhängare att stoppa det han kallade ”stölden” av hans seger, och han uppmanade sina anhängare att gå till Kapitolium kort innan stormningen.

Kommittén består av nio kongressledamöter varav sju demokrater och två republikaner. De har utrett händelseförloppet kring den 6 januari i elva månader och har intervjuat fler än tusen personer, och flera av dessa kommer att delta på plats i utfrågningarna. Donald Trumps agerande står i fokus, men även vad högerextrema grupperingar som Proud Boys och milisen Oath Keepers gjorde inför och under stormningen kommer att belysas. Utfrågningarna kan utmynna i konkreta åtal liksom ny lagstiftning för att stärka säkerheten kring framtida val.

Kandidat gripen

Kort innan utfrågningen inleddes rapporterade amerikanska medier på torsdagen att en av kandidaterna i guvernörsvalet i Michigan hade gripits. FBI grep Ryan Kelley och sökte också igenom hans hem – han misstänks för en mindre allvarlig lagöverträdelse och skulle upp i rätten under torsdagen. Ryan Kelley har själv hävdat att han aldrig gick in i Kapitolium den 6 januari 2021 men enligt FBI:s arresteringsorder ska han ha befunnit sig i en grupp som angrep poliser och tvingade sig förbi dem, rapporterar Vice.

Efter presidentvalet som Donald Trump förlorade till förmån för Joe Biden i november 2020 talade Ryan Kelley på en ”stoppa-stölden”-demonstration i Michigan. I talet hävdade han bland annat att covid-19 hade uppfunnits för att stjäla valsegern från Trump och uppmanade också åhörarna att slå tillbaka.

– Covid-19 skapades så att de ska kunna använda propagandan för att kontrollera era hjärnor så att du ska tro, om du tittar på media, att Joe Biden vann det här valet. Vi kommer inte att köpa det. Vi kommer att stå upp och kämpa för Amerika, för Donald trump. Vi kommer inte att låta Demokraterna stjäla det här valet, sade han, rapporterar Vice.

Anlitade milis

Ryan Kelley är ledare för gruppen American Patriot Council som säger sig vilja återupprätta en ”konstitutionell regering” och gjorde sig ett namn som motståndare mot olika åtgärder som vidtogs i Michigan under 2020 för att bekämpa covid-19-pandemin, med udden riktad mot den demokratiska guvernören Gretchen Whitmer.

Den 30 april det året var han med och arrangerade en demonstration utanför kongressen i Michigan där milisen Michigan Liberty Militia stod för säkerheten, rapporterar Southern Poverty Law Center. Mellan 400–700 deltog i demonstrationen som riktades mot nedstängningar – senare spårade protesten ut när ett stort antal demonstranter – varav flera var beväpnade – tog sig in i byggnaden. Delstatssenatorn Dayna Polehanki skrev då på Twitter att ”män med gevär skriker på oss” och förklarade att vissa av hennes kollegor hade satt på sig skottsäkra västar.

* * *
LÄS ÄVEN
Milismedlem döms för stormningen av Kapitolium
USA: Högerextrem ledare gripen för sammansvärjning
USA: Högerextrema siktar på långsiktig kamp

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.