Nyheter

400 skadades av farlig gas i textilfabrik

400 arbetare vid en indisk textilfabrik i Atchutapuram insjuknade i början av juni efter att ha utsatts för farlig gas.

INDIEN | Omkring 400 kvinnliga arbetare vid en indisk textilfabrik i den särskilda ekonomiska zonen Atchutapuram insjuknade i början av juni efter att ha utsatts för farlig gas. Flera svimmade, drabbades av huvudvärk, kräkningar och stickningar i ögonen efter att ha andats in den farliga gasen, rapporterar det globala facket Industriall.

Det dröjde innan de fick sjukvård då de fick vänta på ambulans, och då det saknas hälso- och sjukvårdsinrättningar på fabriken som har sammanlagt 22 000 anställda, varav 18 000 kvinnor.

– Det förskräckliga industriella säkerhetsläget i särskilda ekonomiska zoner blottläggs på nytt av gas. Myndigheterna som styr har misslyckats med att tillhandahålla arbetare säkra arbetsvillkor och det visar på tillsynsorganens allvarliga brister. Det enda sättet att förändra detta är att se till att fackföreningar har tillträde till särskilda ekonomiska zoner, säger Apoorva Kaiwar, Industrialls regionala sekreterare för Sydasien på organisationens hemsida.

Fackföreningar har bara begränsat tillträde till de särskilda ekonomiska zonerna vilket gör det svårt med facklig mobilisering där. Det innebär att det bara är ett fåtal som är fackligt organiserade inom zonerna vilket i sin tur gör det ännu svårare för arbetarna där att ställa krav på bättre arbetsmiljö, skriver Industriall.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.