Nyheter

Journalist mördad i Honduras – fjärde i år

Ricardo Alcides Ávila.

Den honduranske journalisten Ricardo Alcides Ávila blev den fjärde inom sin yrkesgrupp att mista livet under kalenderåret 2022, efter att ha skjutits ihjäl i sydvästra delarna av landet i gryningen den 26 maj.

HONDURAS | Ricardo Alcides Ávila sköts i huvudet av än så länge okända gärningsmän medan han körde motorcykel i Santa Cruz, i departementet Choluteca, enligt C-Libre, en honduransk yttrandefrihetsorganisation.

Han fördes till sjukhus i huvudstaden Tegucigalpa men hans liv gick inte att rädda.

Mordet var inte resultatet av ett rån då samtliga värdesaker såsom pengar, mobiltelefon och motorcykel lämnades kvar. Ávila befann sig i en del av Honduras som på sistone varit skådeplats för protester mot kontroversiella ekonomiska utvecklingszonsinitiativ, vilka blivit föremål för rapportering av såväl inhemska som internationella medier de senaste åren.

Honduranska myndigheter borde därför omgående utreda mordet för att se om attacken bottnade i hans journalistik, menar Carlos Martínez de la Serna, programchef för Kommittén för att skydda journalister, i ett uttalande:

– Honduras måste få ett slut på den genomgripande straffriheten för morden på journalister och genomföra en grundlig utredning för att ställa mördaren inför rätta, säger Martínez de la Serna.

Sedan 2001 har 97 journalister mist livet i den centralamerikanska nationen, vilket ger ett snitt på drygt fyra om året, något som gör Honduras till ett av världens farligaste länder att bedriva journalistik i, tillsammans med bland andra Mexiko, Afghanistan, Filippinerna och Syrien.

* * *
LÄS ÄVEN:
Narcodollar, mutor och mord – Honduras föll samman efter kuppen 2009
Mordförsök på klimataktivists dotter i Honduras
Honduras skapar historia

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.