Nyheter

Skottland mot en andra självständighetsomröstning

Bittiska eller skotska flaggan? Foto: AP Photo/Scott Heppell.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon presenterade i tisdags en ny rapport om skotsk självständighet och meddelade att man kommer att genomföra en folkomröstning innan slutet av nästa år. Hon förklarade samtidigt att hon snart ska kunna ge information om hur lokalparlamentet kan gå vidare med en folkomröstning även om inte den brittiska regeringen skulle ge sitt samtycke.

SKOTTLAND | Skottland ska folkomrösta om självständighet för andra gången den 23 oktober 2023 meddelade försteministern på tisdagen. Det var bland annat detta Nicola Sturgeon och Scottish National Party gick till val på förra året. Trots att man inte fick en egen majoritet är även the Scottish Green Party för självständighet vilket en majoritet för självständighet i det skotska lokalparlamentet, Holyrood, rapporterar The Scotsman. Enligt Nicola Sturgeon finns det därmed ett ”obestridligt demokratiskt mandat” för en andra folkomröstning.

– Efter allt som har hänt – brexit, covid, Boris Johnson – är det dags att lägga fram en annan och bättre vision, sade Nicola Sturgeon samtidigt som hon publicerade den första i en serie regeringsrapporter om självständighet, rapporterar The Associated Press.

Den tidigare folkomröstningen 2014, som nejsidan vann med 55 procent av rösterna, kom till stånd först efter att regeringen i London hade gett sitt godkännande med hänvisning till the Scotland Act. Bedömare har menat att det är sannolikt krävs samma godkännande för att en ny folkomröstning ska kunna genomföras, vilket Nicola Sturgeon alltså inte tror är fallet.

Hittills har Boris Johnson och hans regering vägrat att ge sitt godkännande för en ny folkomröstning. Ett ja till skotsk självständighet skulle få stora konsekvenser inte bara för Skottland utan även för Storbritannien som helhet. Efter utträdet från brexit har kontroller upprättats i Irländska sjön för varor mellan Nordirland och övriga Storbritannien. Ett självständigt Skottland skulle sannolikt ansöka om ett EU-medlemskap – liksom i Nordirland röstade en majoritet av folket här nej till brexit. Om Skottland skulle bli medlemmar av EU igen skulle gränskontroller kunna bli realitet mellan norra England och Skottland, och bilden av en enad brittisk union skulle urholkas betydligt.

Det är dock oklart hur skottarna skulle ställa sig till självständighet om en folkomröstning blir av nästa år, ännu har nejsidan ett litet försprång. Nicola Sturgeon som leder den skotska lokalregeringen medger att ett oberoende Skottland skulle innebära utmaningar inte minst för handeln då handeln med övriga Storbritannien utgör 60 procent av Skottlands totala export. Samtidigt betonar hon att självständighet skulle bibringa större rättvisa, rikedomar och ett mer resilient samhälle. Hon menar att mycket talar för en seger för jasidan denna gång:

– Om vi hade vetat allt vi vet nu om vilken väg Storbritannien skulle ta, har jag inget tvivel om att Skottland skulle ha röstat ja då, säger hon i en intervju med BBC.

***

LÄS ÄVEN
Sturgeon utlovar ny omröstning om självständighet
Skotskt val kan leda till ny folkomröstning om självständighet
Plan för ny skotsk självständighetsomröstning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.