Nyheter

Energisamarbete mellan EU och Egypten kritiseras

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen mötte Egyptens president Abdel-Fattah el-Sissi för att skriva under ett samarbetsavtal om energi.

EGYPTEN | EU har inlett ett energisamarbete med den egyptiska regeringen gällande export av fossilgas. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev i onsdags under ett samarbetsavtal mellan Israel, Egypten och EU som ska öka exporten till unionen som försöker minska sitt beroende av rysk gas och olja.

– Det här är ett stort steg framåt vad gäller energitillförseln till Europa men också för Egypten att bli ett regionalt energinav, sade hon, rapporterar EU Observer.

Men EU:s samarbetet med regeringen i Kairo får kritik med hänvisning till den egyptiska regeringens dåliga betyg vad gäller mänskliga rättigheter som under president Abdel Fattah al-Sisi har beskrivits som värre än under den tidigare presidenten och diktatorn Hosni Mubarak.

Gynnar ”en diktator”

Den franska ledamoten i EU-parlamentet Mounir Satouri kritiserade i onsdags EU för att skriva en ”blankocheck” genom ett omfattande direkt budgetstöd till den egyptiska regeringen: ”Dessa 118 miljoner euro i budgetstöd kommer inte att gynna folket utan en diktator, och står i strid med EU:s och EU-parlamentets människorättsperspektiv” skriver han på Twitter.

EU-parlamentet har tidigare uppmanat EU-kommissionen att inte stötta regeringar i utvecklingsländer som uppvisar utbredda och omfattande brott mot mänskliga rättigheter. I en resolution från 2020 skrev EU-parlamentariker att: ”Människorättsläget i Egypten kräver en seriös revision av kommissionens bruk av budgetstöd och kräver en begränsning av EU-bistånd till stöd för demokratiska aktörer och civilsamhället framför allt”, rapporterar EU Observer.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.