Nyheter

Hälsa och säkerhet nu med i ILO:s grundprinciper

Hälsa och säkerhet på arbetsplatsen har nu lagts till ILO:s grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet.

ARBETE | Hälsa och säkerhet på arbetsplatsen har nu lagts till ILO:s grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet. Beslutet togs av representanter för ILO:s medlemsstater den 10 juni och beskrivs som en milstolpe. Alla medlemsstater ska i och med detta respektera och arbeta för den grundläggande rätten till ett säkert arbetsliv, ett åtagande som gäller oavsett om staterna har ratificerat alla relevanta ILO-konventioner eller ej, rapporterar Industriall.

Fram tills nu har fyra kategorier ingått i ILO:s grundläggande principer och rättigheter: rätten till föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar, förbud mot tvångsarbete, barnarbete och diskriminering. De fyra kategorierna antogs 1998 och detta är första gången som ett tillägg har gjorts när hälsa och säkerhet i arbetslivet nu har tillfogats som kategori, ett krav som fackföreningsrörelsen har drivit länge.

Fler än tre miljoner arbetare uppskattas dö årligen på grund av sitt arbete och tiotals miljoner skadas i arbetslivet.

– Detta är en enorm facklig seger och ett avgörande steg för att göra arbetslivet säkrare för världens arbetare, säger Industrialls generalsekreterare Atle Høie på organisationens hemsida och fortsätter:

– Det är en milstolpe i de globala ansträngningarna för att stoppa strömmen av dödsfall inom arbetsvärlden. Vi kan nu blicka framåt mot en bättre morgondag, där arbetare kommer att vara trygga i vetskapen om att hälsa och säkerhet kommer att vara en grundläggande princip och rättighet på jobbet.

* * *
LÄS ÄVEN
Sydafrika ratificerar ILO-konvention mot våld
Fack kräver bättre säkerhet efter dödlig olycka i Ghana
Fler gigarbetare i EU ska betraktas som anställda

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.