Reportage

Övertäckta floder bidrar till översvämningar i Brasilien

En bil sveptes iväg under översvämningar i Belo Horizonte i Brasilien 2020.

Nyligen dog minst 127 människor i den brasilianska storstaden Recife i samband med enorma skyfall. Kraftiga översvämningar är ett växande problem i många av landets städer – och de förvärras av bristande avloppssystem och att så många floder har täckts över av vägar och bebyggelse.

BRASILIEN | Ett exempel på hur viktiga vattenleder försvunnit under asfalt och betong är floden Acaba Mundo i Belo Horizonte i sydöstra Brasilien. Floden var den viktigaste vattenkällan för invånarna när staden grundades i slutet av 1800-talet.

Men med tiden har den i allt högre grad täckts över, och i slutet av 1970-talet försvann floden helt under vägar och nya byggnationer, berättar Alessandro Borsagli, professor i geografi och expert på vattenfrågor, för IPS.
Detsamma gäller även nästan alla andra tidigare vattendrag i en stad som i dag har 2,5 miljoner invånare. Numera är floderna i stort sett bortglömda.

– Under historien har ingreppen mot vattenlederna i Belo Horizonte blivit allt fler – bland annat på grund av den stank som kom från floderna, eftersom de användes som avloppskanaler, säger Alessandro Borsagli.

Effektiva avloppssystem saknas

Samtidigt har fastighetsbolag under åren utövat påtryckningar för att kunna expandera medan behovet av nya bilvägar har ökat, vilket enligt honom har lett till en utveckling där många av de naturliga vattenvägarna med tiden har täckts över.

Det har skapat en brist på både grönområden och floder som kan absorbera vattnet i samband med de allt kraftigare skyfall som kommer under de perioder när nederbörden är som störst.

Belo Horizonte är bara en av många städer i landet som fått allt större problem med återkommande översvämningar.

Undersökningar visar samtidigt att många städer saknar effektiva avloppssystem. En statlig studie som genomfördes för två år sedan visade att mindre än hälften av landets kommuner har avloppssystem som är anpassade för att kunna hantera stora mängder nederbörd.

Resultaten är förödande. Delar av jättestaden São Paulo drabbas varje år av kraftiga översvämningar. Och i slutet av maj omkom minst 127 personer i utkanten av storstaden Recife i nordöstra Brasilien efter att regionen hade drabbats av kraftiga skyfall.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.