Nyheter

Satelliter ett växande problem

Space X sände upp 53 Starlinksatelliter i april i år.

Antalet satelliter i omloppsbana runt jorden blir allt fler – och inga tecken tyder heller på att trenden håller på att avta, rapporterar Nature. Trenden har fått astronomer att vända sig till FN.

ASTRONOMI | Totalt handlar det om över 4 500 satelliter som kretsar runt jorden, och Space X har planer på att placera ytterligare 2 300 i den omloppsban-elips som bidrar till det uppkopplade kommunikationssamhället nere på jorden.

Desto dystrare prognoser lyfts fram av astronomer, som menar att stjärnhimlen en klar sommarkväll framöver framför allt kommer att domineras av blänkande reflektioner från satelliter – något som inte bara stör astronomiska stationer i dess arbete, utan även förvränger bilden av stjärnhimlen, menar en rad astronomer som har tagit till ordet på sistone.

Gemensam lösning

– Det är faktiskt riktigt oroväckande, säger Samantha Lawler, astronom vid University of Regina i Kanada, till Nature i en kommentar kring att endast en av 14 synliga stjärnor på stjärnhimlen i framtiden kan visa sig vara en riktigt stjärna om Space X alla satellitplaner verkställs.

I skrivande stund finns ingen unison och global lagstiftning när det gäller satelliters ljusstyrka på stjärnhimlen, något som fått astronomförbund att vända sig till FN för att dels erkänna problemets växande vikt, dels för att söka efter en gemensam lösning, rapporterar Nature.

* * *
LÄS ÄVEN:
Den odödliga bakterien i rymdskrotssänkan
2022 – ”Rymdens år”
Banbrytande fynd – 12 miljarder ljusår bort

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.