Nyheter

Domare nekade våldtagen flicka abort – utreds

Kvinnor i São Paulo demonstrerade tidigare i år mot president Jair Bolsonaro och för aborträttigheter.

En domare i Brasilien nekade en nu elvaårig flicka som blivit gravid efter en våldtäkt att göra abort. Nu utreds domaren av landets juridiska tillsynsmyndighet.

BRASILIEN | Flickan hade inte ens hunnit fylla elva år när hon utsattes för övergreppet. Graviditeten upptäcktes inte förrän i vecka 22, enligt hennes juridiska ombud Daniela Félix. Då försökte mamman hjälpa sin dotter att göra abort via sjukvården i Florianópolis i södra Brasilien, men fick nej av läkarna som hävdade att aborter inte får utföras efter vecka 20.

Mamman tog fallet till domstol – där flickan inte bara nekades abort utan även omhändertogs av myndigheterna, enligt det juridiska ombudet.

Domaren Joana Ribeiro Zimmer filmades vid ett domstolsförhör i maj under vilket hon bland annat frågar flickan om hon förstår hur man blir gravid. Domaren refererar också till våldtäktsmannen som ”barnets far” och ber flickan ”hålla ut ett tag till” för att rädda fostret.

Släktingar misstänks

Vem gärningsmannen är har inte framkommit, men polis och åklagare har pekat ut släktingar till flickan som misstänkta.
Flickan uttryckte flera gånger att hon inte ville föda barnet. En annan domare gav i tisdags flickan, som nu är gravid i vecka 29, tillåtelse att åka hem igen. Men hon har inte fått tillåtelse att avbryta graviditeten.

Vissa brasilianska abortmotståndare lutar sig mot att hälsomyndigheten rekommenderar att inte utföra aborter senare än vecka 22. Men lagboken nämner ingen bortre gräns för aborter efter våldtäkt eller när en kvinnas liv bedöms vara i fara.

Rätten till abort väntas bli en av de stora frågorna när Brasilien går till val i oktober. Då ställs president Jair Bolsonaro mot den tidigare vänsterpresidenten Lula da Silva, som för närvarande leder i opinionsmätningarna.

Bolsonaro och da Silva hamnade tidigare i år i ordväxling om aborträttigheter. I april sade da Silva att rätten till abort är något som borde gälla för alla, vilket kritiserades av presidenten och hans anhängare, varav många är evangeliskt kristna.

– För honom är abort samma sak som att dra ut en tand, sade Bolsonaro.

Utredning inledd

Flickans fall har fått yrkesförbund för domare och människorättsorganisationer att kräva att Nationella justitierådet ska avsätta domare Zimmer från hennes post. I tisdags meddelade rådet att man har tillsatt en utredning om saken.

Zimmer sade i ett uttalande tidigare i veckan att hon inte kommer att kommentera inspelningarna från domstolsförhandlingen, som hon anser vara ”olagligen läckta”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.