Nyheter

Nordirländska familjer får skadestånd 

Ballymurphy-familjerna efter att utredningen förra året kom fram till att deras anhöriga som dödades av den brittiska armén i augusti 1971 var ”totalt oskyldiga”.

Anhöriga till nio av de tio som dödades i Ballymurphy-massakern i Nordirland 1971 har nått en förlikning med det brittiska försvarsdepartement och kommer att få ett betydande skadestånd. Samtidigt är anhöriga kritiska till ett nytt lagförslag som syftar till att ge personer som begått dödligt våld under konflikten i Nordirland åtalsimmunitet.

STORBRITANNIEN | Först förra året kom en undersökning fram till att alla offer var ”fullständigt oskyldiga” något familjerna har drivit i flera årtionden efter att den brittiska armén först hävdat att de hade varit beväpnade.

Flera civilrättsliga mål för skadestånd har drivits av de anhöriga och i förra veckan nåddes en förlikning mellan familjerna och det brittiska försvarsdepartementet kort innan en rättegång var planerad att inledas.

Hur stora ersättningarna till familjerna blir är konfidentiellt men enligt advokaten Pádraig Ó Muirigh, som har representerat åtta av de nio familjerna, är summan tillfredsställande:

– Jag kan bekräfta att summan är betydlig och att våra klienter är nöjda med resultatet av tvisten, säger han till BBC.

Blandat med sorg

De civila katolikerna, bland dem en präst och en åttabarnsmamma, sköts till döds av den brittiska armén som just hade inlett Operation Demetrius i samband med att internering utan rättegång infördes.

En annan som dödades var Daniel Teggart och i förra veckan talade hans son John Teggart utanför rätten och sade att dagens seger dämpades av sorg:

– Dagens förlikning ger oss inte våra nära och kära tillbaka, sade han och kritiserade samtidigt den brittiska regeringens lagförslag the Northern Ireland Troubles (Legacy and Reconciliation) Bill som syftar till att dra ett streck över de många olösta fall av dödligt våld under konflikten the Troubles på Nordirland.

Lagförslaget syftar till att ge åtalsimmunitet till de personer som samarbetar med utredningar som en tilltänkt kommission, The Independent Commission for Reconciliation and Information Recovery (ICRIR), ska göra.

”Alla förtjänar rättvisa”

Komissionen ska vara verksam i fem år och ska avgöra om en person som ligger bakom ett av de fler än tusen olösta mord ska ges immunitet. Lagförslaget stoppar samtidigt allt framtida rättsliga undersökningar eller civilrättsliga stämningar avseende händelser under the Troubles.

Den brittiske Nordirlandsministern Brandon Lewis menar att lagen kommer att hjälpa Nordirland att blicka framåt samt att det nuvarande systemet inte fungerar. John Teggart håller inte med:

– Vi har bevisat att de nuvarande legala vägarna som är öppna för vårt problematiska förflutnas alla offer faktiskt fungerar trots vad Brandon Lews och Boris Johnson hävdar, säger han till BBC och fortsätter:

– Alla offer förtjänar rättvisa och full tillgång till domstolarna, den brittiska regeringen är inte intresserad av att hjälpa oss offer.

* * *
LÄS ÄVEN
Belfasts blodiga söndag – Ballymurphy
Bloody Sunday-familjernas femtioåriga kamp för rättvisa
Hård kritik mot brittisk amnesti

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.