Nyheter

Turkisk domstol ger arbetare rätt

Metallfacket Birleşik Metal İş fick rätt i domstol efter fem års strid.

TURKIET | En turkisk domstol har beslutat att avskedandet av 80 arbetare från ett stålverk i Kocaeli för fem år sedan var felaktigt och att metallfacket Birleşik Metal İş är de anställdas fackliga representant på arbetsplatsen, rapporterar det globala facket Industriall.

Det var 2017 som Birleşik Metal İş mobiliserade de 420 anställda vid stålverket som ägs av det sydkoreanska stålföretaget Posco, världens femte största stålföretag. Arbetarna var då missnöjda med såväl löner som arbetsvillkor. När företaget blev varse den fackliga mobiliseringen försökte det att förmå de anställda att inte gå med i facket och de som vägrade fick sparken.

Sedan dess har Birleşik Metal-İş mobiliserat för att de ska bli återanställda och har bland annat försökt att få Nordea att avinvestera från företaget som man äger aktier i.

– Det här fallet visar tydligt hur begränsad den grundläggande föreningsfriheten är för turkiska arbetare. Det är oacceptabelt att behöva vänta fem år för att få erkännande för facket och på bekostnad av arbetares jobb och försörjning. Posco och dess partner utnyttjade rättsprocessen för att hindra arbetare få skyddet av ett kollektivavtal, säger Industrialls biträdande generalsekreterare Kemal Özkan som nu uppmanar Posco att respektera domslutet.

* * *
LÄS ÄVEN
Bilarbetare i Mexiko valde oberoende fackförening 
Starbucks sparkade fackligt aktiva i Memphis
Facklig vrede mot mord på medlem

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.