Nyheter

Två procent av El Salvadors vuxna i fängelse

I en ny rapport slår Amnesty International fast att demokratiskt tveksamma lagar har gjort det möjligt för den salvadoranska staten att gripa och fälla personer på svaga indicier.

EL SALVADOR | Den centralamerikanska nationen har under president Nayib Bukeles styre blivit måltavla för svidande kritik för och ekande oroskörer om landets läge för mänskliga rättigheter.

I en ny rapport slår Amnesty International fast att forcerade och demokratiskt tveksamma lagar har gjort det möjligt för den salvadoranska staten att gripa och fälla personer på svaga indicier, något som renderat i att fler personer gripits endast mellan mars och maj i år än under hela 2021.

Samtidigt som nästan två procent av El Salvadors vuxna befolkning nu befinner sig bakom lås och bom, enligt La Prensa Gráfica.

– Vi har aldrig sett godtyckliga frihetsberövanden i så pass stor skala och på så kort tid, säger Erika Guevara Rosa, regionchef för Amnesty Internationals Amerikakontor.

Mot människorättsorganisationers fördömanden ställs skyhögt stöd för presidenten och dennes politik, vilken anses vara ett bjärt uppbrott med föregående regeringar som enligt Nayib Bukeles narrativ misslyckats med att stävja den höga brottsligheten och mångas bristande trygghet.

– Folk ser honom som en absolut hjälte, säger Fabricio Altamirano, ägare av dagstidningen El Diario de Hoy, till The Guardian.

* * *
LÄS ÄVEN:
El Salvador stryper pressfriheten
El Mozote – döden i byn
Hot, mord, tystnad – jaktsäsong på Honduras miljöjournalister

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.