Nyheter

20 procent av världshavens djup förblir oupptäckta

En ål simmar utanför Hawaiis kust.

Den som säger att människan har upptäckt, erövrat och koloniserat varje vrå av vår planet har glömt världshaven. Trots att de täcker omkring 71 procent av jordens yta förblir de okända terränger. Förståelsen kring dessa djup är oumbärligt för att förstå hur klimatförändringar slår mot utsatta ekosystem, visar en ny studie.

OCEANOGRAFI | Enligt oceanografer har 80 procent av världshaven aldrig kartlagts, besökts eller ens skådats av det mänskliga ögat, rapporterar National Geographic – något som kan jämföras med människans ständigt växande vetskap och forskningsunderlag när det gäller jordens närmaste himlakropp, månen.

Ökade kunskaper om världshavens okända och outforskade djup är emellertid en nödvändighet för att skaffa sig bättre förståelse för klimatförändringarnas påverkan på haven.

”0,2 grader varmare”

Forskare vid University of Exeter konstaterar i en ny studie publicerad av Communications Earth and Environment att världshavens djup från och med 700 meter och djupare väntas bli 0,2 grader varmare under de kommande 50 åren:

– Förutom att vi finner att djuphavet rymmer mycket av denna överskottsvärme, visar vår forskning hur havsströmmar omfördelar värme till olika regioner är en viktig drivkraft för uppvärmningen i Nordatlanten, säger Marie-José Messias, en av studieförfattarna, till Open Access Government.

* * *
LÄS ÄVEN:
Den odödliga bakterien i rymdskrotssänkan
Historisk kartläggning av avloppsslam i världshaven
”Ett nytt Arktis” tar form

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.