Nyheter

Borrell: Iransamtalen snart igång igen

EU:s utrikeschef Josep Borrell.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har stora förhoppningar om att samtalen om Irans kärnenergiprogram kan återupptas, och det snart. – Vi kommer att fortsätta samtalen om kärnenergiavtalet de närmaste dagarna. Och jag menar snabbt, omedelbart, säger Borrell i Teheran.

IRAN | Utrikeschefen åkte till Iran på fredagen, och sade sig då ha gott hopp om att blåsa nytt liv i samtalen.

– Vi har i dag kommit överens om att förhandlingarna ska återupptas efter den här resan, och det gäller även samtalen mellan Iran och USA för att kunna lösa de sista hindren, säger Borrell på en presskonferens i Irans huvudstad.

I Teheran har han träffat Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian, och denne bekräftade att förhandlingarna kan fortsätta.

– Vi ska försöka lösa våra problem och meningsskiljaktigheter genom de samtal som snart ska återupptas, säger Amir-Abdollahian.

Förhandlingar i stå

Det tidigare avtalet slöts 2015 mellan USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Kina och Iran. Det innebar att Irans möjligheter att anrika uran begränsades i utbyte mot att ekonomiska sanktioner mot landet lyftes.

USA:s expresident Donald Trump rev 2018 upp avtalet och återinförde hårda sanktioner. Sedan dess har Iran flera gånger gjort avsteg från avtalet, men efter Trumps avgång har utsikterna för ett nytt avtal ljusnat.

Tidigare i år möttes Iran, Frankrike, Storbritannien, Kina, Tyskland och Ryssland i Wien för att försöka träffa ett nytt avtal, men förhandlingarna gick i stå.

Vill se lyfta sanktioner

Ett återupplivat avtal skulle innebära att sanktionerna mot Iran hävs och att landet kan återuppta sin oljeexport – vilket vore välkommet bland många länder i väst som vill minska beroendet av rysk olja.

Amir-Abdollahian säger nu att ett krav för att förhandlingarna ska fortsätta är att sanktionerna lyfts enligt 2015 års avtal.

– Vi hoppas att i synnerhet USA den här gången går in i förhandlingarna med realistiska och hederliga avsikter, med målet att nå ett nytt avtal.

Från amerikanskt håll uppger Robert Malley, USA:s särskilda sändebud för Iran på Twitter att ”vi är fortsatt inställda på meningsfull diplomati i samspråk med våra europeiska partner”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.