Nyheter

Bostäder träffade i nya attacker mot Kiev

Rök stiger från ett bostadshus efter söndagsmorgonens explosioner i Kiev.

För första gången sedan början av juni har ryska luftangrepp riktats mot Kiev. Flera raketer har träffat staden, och bland annat har bostadshus nära stadskärnan träffats. Kievs borgmästare uppmanar invånarna att vara på sin vakt och söka skydd.

UKRAINA | Bilder från platsen visar fasader med urblåsta fönster och tjock rök som stiger från husen.

Minst 14 raketer träffade Kiev på söndagsmorgonen, enligt myndigheterna. Sex människor har skadats och en person är död sedan ett niovåningshus träffats, rapporterar The Guardian. Bland annat har en sjuårig flicka och hennes mamma undsatts från rasmassorna, uppger borgmästaren Vitalij Klitjko.

”Var på er vakt, följ grundläggande regler som kan rädda liv”, uppmanar Klitjko på Facebook invånarna efter morgonens ryska attacker.

Ukraina i fokus på G7

Människor bör omedelbart uppsöka skyddsrum när de hör larmet, manar Klitjko, som också varnar för att publicera bilder omedelbart efter explosioner, utan invänta officiell information från myndigheter. Över 200 lägenheter är förstörda, säger han.

Det är första gången sedan den 5 juni som Kiev har utsatts för ryska flygangrepp.

Ryssland förnekar att man beskjutit civila mål, men meddelar att man slagit till mot en närliggande vapenfabrik.
Till journalister säger Klitjko att det ”kanske är en symbolisk attack” inför det stundande Natomötet i Madrid. Rysslands invasion av Ukraina står även i fokus för det pågående G7-mötet i Tyskland.

”Det är svårt att se morgonens attack mot bostadsområden i Kiev som någonting annat än en avsiktlig eskalering och en signal till G7-mötet”, skriver tidigare utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Intensiva luftangrepp

I samband med invasionens inledning försökte Ryssland inta den ukrainska huvudstaden, men de ryska styrkorna slogs tillbaka och tvingades i början av april till reträtt. De hårdaste striderna står i dag i regionen Donbass i öst, där staden Sievjerodonetsk precis har fallit i ryska händer.

Nu står slaget om Sievjerodonetsk grannstad Lysytjank som under söndagen utsattes för intensiva luftangrepp.

”Förödelsen är väldigt omfattande – Lysytjank går nästan inte att känna igen”, skriver Luhanskguvernören Serhij Hajdaj i sociala medier.

Raketer mot strategisk bro

I grannlänet Donetsk har städerna Avdiivka, Kostiantynivka och Kurakhove under söndagen angripits med artilleri- och robotbeskjutning, uppger guvernören Pavlo Kyrylenko för den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.

Kyrylenko säger också att ryska styrkor närmar sig staden Slovjansk.

– Fienden följer sin taktik och försöker komma närmare våra försvarslinjer för att kunna använda sitt artilleri mot staden.

Ryska raketer har också träffat en strategisk bro nära staden Tjerkasy, omkring 20 landmil sydväst om Kiev. Bron över floden Dnepr har varit en förbindelselänk för regioner i väst och fronten i öst, rapporterar The Guardian.

Tjerkasy har hittills varit relativt förskonat från ryska attacker.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.