Nyheter

Kanada rustar upp – och utfäster klimatlöften

En isbjörn i kanadensiska Arktis som bebos av ursprungsfolk vars seder, kulturer och överlevnadsförmåga i mångt och mycket står och faller med isens fortsatta existens.

KANADA | Den nordamerikanska nationen rustar upp sin militära förmåga med bland annat en storsatsning i flermiljardklassen på luftvärnssystem. Det handlar om Norad, det nordamerikanska luftförsvarsorganet som grundades under kalla kriget 1958, som behöver uppdateras, enligt det kanadensiska försvarsministeriet.

Upprustningen sker mot bakgrund av den ryska invasionen i Ukraina och i linje med den globala trend som sett andra Natomedlemmar stärka sina militära förmågor, rapporterar The New York Times.

Vid sidan om Ukrainakrisen och Natomedlemmars militära upprustningar pågår en klimatkris som drabbar hela planeten, men ett av de mest utsatta hörnen är Arktis – en region som i kanadensiska Arktis bebos av ursprungsfolk vars seder, kulturer och överlevnadsförmåga i mångt och mycket står och faller med isens fortsatta existens.

Kanadas regering säger sig emellertid vara förmögen att inte bara hålla sig nära 2030-målen när det gäller utsläpp av koldioxid, den nordamerikanska nationen ska även uppnå luftkvalitetsnivåer i höjd med 2005 års nivåer, utfäster regeringen i ett kungörande.

* * *
LÄS ÄVEN:
Ett ”nytt Arktis” tar form
Konspirationsteorier bakom kanadensisk lastbilsprotest
”Kvinnlig könsstympning är en global fråga”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.