Världens hittills största kända bakterie har påträffats i ett träsk i karibiska Guadeloupe och slår forskare och allmänhet med häpnad – såväl för sin storlek som för sin komplexitet.
VETENSKAP | Organismen, som har fått namnet Thiomargarita magnifica i en ny studie publicerad i Science, är uppskattningsvis 50 gånger större än alla hittills dokumenterade stora bakterier – och uppmäter en storlek motsvarande en ögonfrans. Det vill säga en centimeter lång.
– För att sätta det i en kontext handlar det om en bakterie som motsvarar en människa som träffar en annan människa lika lång som Mount Everest, säger Jean-Marie Volland, forskare vid Lawrence Berkeley Laboratory och medförfattare till studien, till The Guardian.
Hur det gick till när bakterien utvecklades i sin komplexa intelligens gällande metabolism och storlek är oklart, men en teori är enligt Volland att Thiomargarita magnifica växte för att på så sätt undvika att falla offer för rivaliserande organismer.
”Storlek inte allt”
Men storlek är inte allt och storbakteriens form är inte bara en fördel, menar Jean-Marie Volland och pekar på ökade svårigheter till förflyttning och effektiva kolonibyggen i exempelvis träskområden som på Guadeloupe.
– Genom att lämna den mikroskopiska världen har dessa bakterier definitivt ändrat på sitt sätt att interagera med sin närmiljö, säger Volland till The Guardian.
* * *
LÄS ÄVEN:
Den odödliga bakterien i rymdskrotssänkan
Power naps bra för kreativiteten
Covid-19-forskare vittnar om hat och hot i ny studie