Nyheter

Israel förbereder för val – igen

Utrikesminister Yair Lapid blir ställföreträdande premiärminister fram till valet i oktober, Naftali Bennett har sagt att han inte ställer upp i det kommande valet.

ISRAEL | Israels parlament Knesset väntas på torsdagen ta det sista steget till att upplösa sig självt och utlösa nytt val till i slutet av oktober. Det blir det femte israeliska parlamentsvalet på mindre än fyra år.

Avgående premiärministern Naftali Bennett har i ett uttalande sagt att han inte ställer upp i det kommande valet, rapporterar The Guardian.

Hans breda koalition har hållit ihop i ett år – en koalition som har byggt på motståndet mot den tidigare presidenten Benjamin Netanyahu som nu hoppas på att återfå makten. Netanyahu har också försökt att stoppa parlamentets upplösande och har sökt få bilda regering utifrån det nuvarande parlamentet.

Netanyahus dödsstöt

Bennetts koalition, som han har lett tillsammans med utrikesminister Yair Lapid som tar över som fram till valet, har varit svag och vacklat flera gånger under det gångna året.

Men ett avgörande slag blev när parlamentet nyligen röstade emot att förnya den lag som gör att israeliska bosättare som bor på palestinsk ockuperad mark omfattas av israelisk rätt.

Lagens förnyande var femte år brukar ske utan problem men i år fick Netanyahu med sig flera partier emot lagens förnyande – inte i motstånd mot lagen utan för att manifestera sitt missnöje med regeringen.

Lagen som möjliggör två olika rättssystem för två olika folk på samma geografiska område har kritiserats för att vara en apartheidlag – palestinier lyder under israelisk militärlag.

* * *
LÄS ÄVEN
Spretig regering i Israel – men Netanyahu kan orsaka problem
Israels nya regering varnas om annekteringsplaner
Svåra förhandlingar väntar efter tredje valet på ett år

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.