Nyheter

Första samkönade äktenskapen i Schweiz

Laure och Aline efter sitt bröllop fredagen den 1 juli.

De första samkönade äktenskapen i Schweiz ägde rum på fredagen efter att befolkningen med stor majoritet röstade ja till gayäktenskap i höstas. 30 länder runt om i världen har nu legaliserat samkönade äktenskap.

SCHWEIZ | Alois Carnier och Peter Leu blev de två första att säga ja till varandra efter att nästan två tredjedelar av folket röstade för samkönade äktenskap i en folkomröstning den 26 september förra året. På fredagen trädde lagen i kraft:

– Ceremonin var verkligen mycket viktig för mig för det här har tagit 20 år att få igenom, säger Alois Carnier till nyhetsbyrån Reuters.

Han och hans man Peter Leu ingick registrerat partnerskap 2014, något som har varit möjligt sedan 2007. Partnerskap har dock inte gett samma rättigheter som äktenskap i frågor som att adoptera barn, eller att få medborgarskap för en partner.

Aline och Laure (som inte vill uppge efternamn) gifte sig också på fredagen. Även de har sedan tidigare ingått registrerat partnerskap.

– På alla sätt är det här ett nytt skede, säger Laure till Reuters som gifte sig i Genève. Stadens borgmästare Marie Barbey-Chappuis var på plats under ceremonin:

– Det var ett väldigt rörande och efterlängtat ögonblick vilket skickar ett starkt budskap till samhället…att vara fri att älska, säger hon till Reuters.

Nederländerna först ut 2001

Schweiz är ett av de sista länderna i Västeuropa att införa samkönade äktenskap men det förbjudet i stora delar av östra Europa.

Nederländerna blev 2001 det första landet i världen att godkänna samkönade äktenskap, innan dess, 1989, hade flera homosexuella par ingått partnerskap i Danmark något som dock inte hade samma legala status som äktenskap.

I dagsläget har 30 länder runt om i världen lagstiftat om samkönade äktenskap – sexton är europeiska länder. I Latinamerika tillåts samkönade äktenskap i sex länder – i Argentina, Brasilien, Colombia, Ecuador, Uruguay och Costa Rica.

* * *
LÄS ÄVEN
Schweiz närmare samkönade äktenskap
Hbtq-diskriminering förbjuds i Schweiz
Rungande ja till homoäktenskap i Schweiz

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.