Nyheter

Dömd ex-president i exil välkomnas hem

Blaise Compaoré har levt i exil i Elfenbenskusten sedan 2014.

För åtta år sedan avsattes han och tvingades i exil. För tre månader sedan dömdes han till livstids fängelse för ett mord. Nu verkar Blaise Compaoré – som styrde Burkina Faso i 27 år – vara på väg hem igen för ett möte med den regerande militärjuntan.

BURKINA FASO | Han väntas i slutet av veckan, han anländer på torsdag eller fredag för ett kort besök, säger en anonym uppgiftslämnare till AFP, som berättar att Blaise Compaoré kommer att tas emot av militärstyrets ledare Paul-Henri Damiba i en anda av ”nationell försoning”.

Även en källa i Compaorés följe bekräftar att resan kommer att äga rum. Juntan sägs ha skickat ett sändebud till Elfenbenskusten, där ex-presidenten bor, för att få till stånd ett möte.

Ville sitta kvar

Compaoré satt vid makten i 27 år men lämnade för åtta år sedan, när omfattande folkliga protester bröt ut till följd av att han försökt ändra författningen för att sitta kvar på presidentposten ännu längre.

Överstelöjtnant Paul-Henri Damiba tillträdde som interimspresident i februari i år. Han hade då lett en militärkupp mot landets första civila styre på närmare 50 år, där president Roch Marc Christian Kaboré avsattes och regeringen och parlamentet upplöstes.

I april dömdes Blaise Compaoré till livstids fängelse i sin frånvaro, efter en sex månader lång process i en militärdomstol i huvudstaden Ouagadougou. Anklagelserna gällde mordet på Compaorés föregångare, den marxistiske revolutionsledaren Thomas Sankara, som avsattes och dödades 1987.

Det är oklart vad den nya inbjudan till Burkina Faso innebär för Compaorés dom. Enligt uppgift planerar anhängare att möta upp honom på flygplatsen när han landar.

Skakat av våld

Juntabildningen titulerar sig som en ”patriotisk rörelse” som ska ”beskydda och återupprätta” nationen. Burkina Faso har varit hårt drabbat av jihadistiska rebellgruppers våldsamheter de senaste åren och den burkinska armén har haft stora problem att bemöta det hotet.

Tusentals människor har dödats de senaste åren och närmare två miljoner människor har fördrivits från sina hem.

Så sent som i helgen dödades ett 30-tal civila när beväpnade män gick till attack mot två byar i den nordvästra delen av landet. Under de två första veckorna i juni dödades minst 135 människor i tolv olika attacker av liknande slag, enligt en rapport som AP har tagit del av.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.