Nyheter

FN: Matbristen i världen ökar

Spannmål som ligger kvar i en lada i regionen Donetsk i Ukraina på grund av kriget med Ryssland.

Hungersnöden ökar bland jordens befolkning. I dag har 2,3 miljarder människor i världen svårt att få tag på mat, och uppemot 828 miljoner var vid årsskiftet drabbade av hunger, visar en ny FN-rapport.

VÄRLDEN | Antalet som lider av hunger har ökat med 46 miljoner under 2021 jämfört med i fjol, enligt rapporten. Då hade ännu inte Ryssland angripit Ukraina, vilket ytterligare har spätt på den globala livsmedelskrisen.

Detta gör att FN:s mål om att avskaffa hunger och brist på mat i alla dess former fram till år 2030, blir allt mer avlägset, skriver FN:s livsmedelsorgan WFP (World Food Programme).

Kvinnor drabbas oftare än män av brist på mat och den trenden tycks öka. Under fjolåret hade 31,9 procent av världens kvinnor svårt att få tag på mat, mot 27,6 procent av männen. Det innebär att gapet mellan könen har ökat med en procentenhet jämfört med 2020, enligt WFP.

”Hotande katastrof”

”Det finns en verklig risk för att siffrorna kommer att förvärras ytterligare de närmaste månaderna. De globala prisökningarna vi ser för livsmedel, bränsle och konstgödsel som ett resultat av kriget i Ukraina riskerar att fler länder i världen drabbas av svält”, skriver WFP-chefen David Beasley.

Följderna kan bli instabilitet och en massmigration av oanade proportioner, varnar han och fortsätter:

”Vi måste agera i dag för att undvika en hotande katastrof”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.