Nyheter

Urfolk och myndigheter samverkar om nationalmonument

Arch Canyon ligger i Bears Ears National Monument i Utah som nu kommer att skötas av USA:s federala markmyndighet och USA:s skogsmyndighet i samarbete med fem ursprungsstammar.

Nationalmonumentet Bears Ears National Monument i sydöstra Utah kommer i framtiden att ombesörjas av USA:s federala markmyndighet och USA:s skogsmyndighet – i samarbete med fem ursprungsstammar. Sent i juni undertecknade parterna ett avtal om samskötsel som även stärker ursprungsfolkens kunskaper och expertis.

USA | Avtalet stipulerar att de amerikanska myndigheterna kommer att ombesörja parkskötseln som nationalmonumentet Bears Ears National Monument återfinns i tillsammans med fem ursprungsfolksstammar – Hopi, Navajo Nation, Ute Mountain Ute Tribe, Ute Indian Tribe of the Uintah and Ouray samt Pueblo of Zuni.

De fem stammarna ifråga har under lång tid sökt få till stånd en övervakning av detta kulturellt betydelsefulla monument och markområde som spänner över 550 000 hektar och som inhyser över tusenåriga bostäder och ceremoniella platser, enligt ett gemensamt pressmeddelande, bland annat publicerat av USA:s inrikesdepartement.

Inkluderande beslutsfattande

Samförvaltningsavtalet ska även införliva samtliga fem stammars traditionella kunskaper och expertis samt inkludera stammarnas röster i beslutsfattande när det gäller exempelvis markanvändning.

Nästa steg i processen är att ursprungsfolksstammarna under de kommande veckorna ska lämna in ett utkast till markförvaltningsplan till markmyndigheten Bureau of Land Management, vilket är startskottet på en process som väntas ta upp till 18 månader, rapporterar Science.

* * *
LÄS ÄVEN:
Texas olycka planterades med jordbruket
Ursprungsfolk syns inte i covid-19-statistiken
Fångade i försvinnande grönska

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.