Prenumerera

Logga in

Nyheter

Dengueutbrott i krisens Sri Lanka

Ögonblicksbild från Sri Lankas huvudstad Colombo 2017, då Australien bidrog med besprutningsmedel för att råda bot mot årets allvarliga dengueutbrott.

Sri Lanka har blivit av med en illa omtyckt president och fått en annalkande dengueepidemi på köpet. Knappast en lottovinst i ett land som lider svårt i den globala matkrisens spår, med skenande dagligvarupriser, bränslebrist och en sjukvård som går på knäna.

SRI LANKA | En genomgripande denguestudie av immunologen Neelika Malavige vid University of Sri Jayewardenepura i Sri Lankas huvudstad Colombo har stött på patrull till följd av den politiska krisen som lamslagit den sydasiatiska nationen och lett till presidentens avgång. 

En annalkande och enligt Malavige omfattande dengueepidemi står för dörren och kastar ytterligare fotogen på en redan flammande brasa i ett Sri Lanka som lider av inflationbränslebrist och massiva strömavbrott.

Sri Lanka har inte tillräckligt med upprättade reserver av exempelvis bränsle, något som påverkar hela samhället. 

– De flesta som drabbas få endast milda besvär, men omkring 15 procent som uppsöker läkarvård utvecklar en variant som orsakar allvarliga blödningar som kan bli livshotande, säger Neelika Malavige till Nature

Viktig forskning på paus

Att komma till bukt med vilka som löper störst risk för att bli allvarligt sjuka måste blodprover tas – och det inom ramen för ett sjukvårdssystem som går på knäna till följd av ett rakt igenom lamslaget Sri Lanka på grund av den senaste tidens politiska kris.

Samtidigt som den politiska krisen bröt ut stod Neelika Malavige i startgroparna för att genom omfattande studier med kollegor i Latinamerika försöka utröna möjligheterna att bekämpa denguesjukdomen med en rad vacciner som alltjämt befinner sig i tidiga skeden. 

Att förstå vad som driver på inte bara det annalkande dengueutbrottet utan även sjukdomens tematik i stort är av stor vikt för att minska miljontals människors lidande varje år. 

Ett arbete som nu alltså får stå tillbaka till följd av Sri Lankas kris – och omfattande resursbrist, tärande inflationsnivåer och politiska vakuum. 

– Mycket av det vi gör nu hade vi kunnat göra redan förra året, säger Neelika Malavige. 

Många lider i inflationens spår

I Sri Lanka drabbas många av de globala skenande matpriserna. Ett ägg kostar numera runt 50 rupier, jämfört med 17 år 2020. Ris, linser och kokosnötsolja har gått samma öden till mötes. 

En svår tid väntar Sri Lanka, som samtidigt inte har en sjukvårdsapparat på plats att tackla det dengueutbrott som Neelika Malavige och hennes epidemiologkollegor befarar kommer slå till mot den sydasiatiska nationen inom kort. 

– Mina forskarassistenter och doktorander kämpar verkligen för att få vardagen att gå runt, säger Neelika Malavige till Nature.

* * *
LÄS ÄVEN:
Kritiken växer mot människorättsläget på Sri Lanka
Fortsatta bondeprotester i Indien
Indonesiens palmoljeexportförbud – lagom efter avslöjande i Västpapua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.