Nyheter

Lavrov: Rysslands mål är att avsätta Zelenskyj

Evgeniy Maloletka/AP/TTRäddningsarbetare röjer undan bråte efter en rysk missilattack mot Tjuhuiv i Kharkiv-regionen i östra Ukraina på måndagen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att Rysslands mål är att avsätta Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukraina försöker återuppta spannmålsexporten över Svarta havet, trots ryska attacker mot hamnen i Odessa.

Rysslands övergripande mål är att störta Ukrainas regering. Det sade den ryska utrikesministern Sergej Lavrov i samtal med diplomater vid Arabförbundets toppmöte i Kairo på söndagskvällen.
Lavrov sade under mötet med Arabförbundet att Moskva är fast beslutet att ”hjälpa ukrainarna att befria sig från bördan av denna fullständigt oacceptabla regim”.

Lavrovs uttalanden står i stark kontrast till Kremls linje tidigare under kriget, då dess talespersoner flera gånger upprepade att de inte är ute efter att störta Zelenskyjs regering.

Uttalandet kom samtidigt som Kiev förbereder spannmålsexport från hamnarna i Odessa, Tjornomorsk och Pivdennyj. Det ukrainska utrikesdepartementet uppmanar fartyg som är villiga att delta i konvojer från hamnarna att anmäla sig till myndigheterna.
Ryssland bombade hamnstaden Odessa i helgen, kort efter att ha skrivit under ett avtal som skulle göra det möjligt att frakta ut spannmål från Ukraina och över Svarta havet, bland annat via Odessa.

Kreml försvarar attack

Fartyg och hamnar som används för transporterna ska fredas från fientliga attacker, enligt de separata men identiska avtal som undertecknats av Ryssland och Ukraina via FN på fredagen. Kreml hävdade på måndagen att attacken mot Odessas hamn i helgen var riktad mot militära mål och inte skulle påverka exporten av spannmål.

Även rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas, enligt överenskommelsen.
Det finns inget i avtalet som förbjuder Ryssland att fortsätta med sin ”specialoperation” i Ukraina, försvarade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov attacken medan han besökte Kongo-Brazzaville på sin resa i Afrika.
USA arbetar tillsammans med Ukraina på en ”plan B” utifall att avtalet med Ryssland faller samman, säger chefen för USA:s biståndsorgan Usaid, Samantha Power, till CNN. Planen inkluderar transporter via vägar, järnvägar och floder.

Ryskt dilemma

Striderna i områden i både Donbassregionerna och Cherson fortsätter, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste underrättelserapport på Twitter. Ukraina uppges förbereda en potentiell motoffensiv i regionen Cherson, som intogs av Ryssland i början av invasionen.

Enligt Storbritanniens underrättelse ställs ryska befälhavare nu inför dilemmat om huruvida de bör lägga resurserna på offensiven i öst, eller stärka försvaret längre västerut.
Britterna har också upptäckt att militära fordon tycks repareras i ryska gränsregionen Belgorod. Minst 300 förstörda fordon var vid platsen, cirka en mil från Ukraina, när den upptäcktes i mitten av juli.
”Förutom väldokumenterade personalproblem fortsätter Ryssland troligtvis att tampas med att få ut och reparera de tusentals stridsfordon som skadats i Ukraina”, skriver försvarsdepartementet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.